2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Metálos

Noha a magyar szóhasználatban nemigen szerepel a ’fém’ jelentésű metál főnév, a beszélők mégis élnek a metálos melléknévvel, többek között a heavy metal rockzenei műfaj kedvelőjére utalva vele: Nagy metálos voltam, s vagyok a mai napig. – Kutyapánkot játsszunk, metálos fűszerezéssel. – Ez a 12 kőkeménynek szánt metálos bandafotó nem öregedett jól az idővel. – Vicces filmet töltött fel a legnagyobb videómegosztóra egy férfi: addig sem adja fel igazi metálos mivoltát, míg házat újít fel. – A nappaliban a metálos apja cigarettázott, mint egy akváriumban, a tévé kék fényében fürödve, egyik kezével a hóna alatt. – Algyő monda mesélői és az igaz magyar történelem elmondói érkeztek hozzánk metálos hangulatban.

A heavy metal rockzenei műfaj 1968 és 1974 között jött létre. A heavy metalt életre hívó, blues-rock- és pszichedelikus-rock-gyökerű együttesek gitár- és dobközpontú, vastag, kemény hangzást alakítottak ki, ezt erős torzítás és gyors gitárszólók jellemzik.

Összetételekben és más származékokban a metall szóalak fordul elő: metallikus ’fém-, fémmel kapcsolatos’, metallizáció ’tárgy felületének bevonása fémmel’, metallizál ’tárgy felületét fémmel bevonja’, metallizmus ’régi közgazdasági elmélet, amely szerint egy pénzérme értéke azonos a benne foglalt fém értékével’, metallofon ’hangolt fémlapokból álló ütős dallamhangszer’, metallográfia ’a fémek és ötvözetek anyagszerkezetének mikroszkopikus vizsgálatával, jellemzőivel és alkalmazásával foglalkozó tudományág’, metallográfus ’a metallográfia szakembere’, metalloid ’félfém’, metallokémia ’a fémek vegyi sajátságait kutató tudományág’, metallurgia ’fémkohászat’,  metallokrómia ’fémfelületek színes bevonása elektrolízissel’, metalloterápia ’fémtárgyak alkalmazása gyógyászatban’, metallokeramika ’fémkerámia, porkohászat, fém és nem fémes anyag porából magas hőfokon sajtolt, nagy szilárdságú anyag’.

A metálos szóalak fémes festésűre, fényűre, csillogásúra is utal: Strasszköves gömb végű metálos grafitceruza többféle változatban – Metálos cérnák – Bőrkesztyű metálos fényű strasszkövekkel – Nadrág, szárain metálos díszítéssel – Modern design tapéta csíkos mintával kék, arany metálos színekkel. – Ajakbalzsam metálos fényű tokban, viaszmentes – Tesoro metálos tolltartó több változatban – Válogass a metálos mintás pólók, pulóverek és ajándéktárgyak közül! – Tedd egyedivé a körmeidet ezzel az igazán ütős, metálos fényjátékú, eper színű, extrém csillogású, fémhatású metál gél lakkunkkal! – Black metálos arcmaszkokat dob piacra egy kozmetikai cég. – Ezekért a metálos cipőkért őrül meg az idén minden trendkövető nő.