2024. április 20., szombat

Lukasenko felidézte a náci múltat

A fehérorosz államfő összeesküvésnek tartja az EU újabb szankcióit

Náci múltjára emlékeztette Németországot a fehérorosz elnök azután, hogy az EU újabb szankciókat fogadott el hazájával szemben. Alekszandr Lukasenko kollektív összeesküvésnek nevezte a büntetőintézkedéseket, a német külügyminisztertől pedig azt kérdezte, hogy a nácik egyik örökösének tartja-e magát.

„Nem vártuk, hogy Németország is részt vesz ebben a kollektív összeesküvésben” – jelentette ki Alekszandar Lukasenko fehérorosz államfő, a hazája ellen bevezetett legújabb EU-szankciókról megfogalmazott bírálatában, amelyet a náci Németország által a Szovjetunió ellen megindított hadművelet 80. évfordulóján fogalmazott meg. Adolf Hitler hadserege 1941. június 22-én támadta meg a Szovjetuniót arra számítva, hogy gyorsan elfoglalja annak európai részét.

„Nyolcvan év telt el (azóta), és mi történt? Mi ez, egy újabb háború? Nem vártuk ezt azoktól, akiknek ősei a fehéroroszok harmadát megölték, és gyerekek millióinak születését megakadályozták” – mondta Lukasenko, aki szerint szimbolikus jelentősége van annak, hogy június 22-re virradóra fogadták el az újabb uniós szankciókat Fehéroroszország ellen.

Az EU, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada is úgy döntött, hogy több fehérorosz személyt és vállalkozást sújt büntetőintézkedésekkel, válaszul arra, hogy Minszk májusban földre kényszerítette a Ryanair ír légitársaság járatát, és letartóztatta a gépen utazó Roman Protaszevics ellenzéki aktivistát és barátnőjét.

Az EU a szankciók hatályának kiterjesztését az emberi jogok súlyos megsértésével, továbbá a fehérorosz civil társadalom, a demokratikus ellenzék és az újságírók elleni erőszakos fellépéssel, valamint az elnyomás fokozódásával is indokolta. A felsorolt okok miatt további 85 fehérorosz állampolgár és kilenc szervezet került fel az uniós szankciós listára. Ezzel már 173 személy és 16 szervezet tartozik a Fehéroroszország ellen életbe léptetett megszorító intézkedések hatálya alá. A listán szerepel Lukasenko és legidősebb fia, Viktor is.

Az EU-tagok emellett úgy döntöttek, hogy Fehéroroszország fontos bevételi forrásait is célba veszik, és felfüggesztik a kőolajtermékek, valamint bizonyos kálisó-fajták importját, illetve nem exportálnak alapanyagokat az ottani dohánygyárakba.

Heiko Maas német külügyminiszter a döntéssel kapcsolatban megjegyezte: az intézkedések érzékenyen érintik Minszket. A döntés feldühítette Lukasenkót, és azonnal visszaszólt. A Szovjetunió elleni náci támadás 80. évfordulóján mondott beszédében megjegyezte: szeretné megkérdezni Maastól, hogy ki is ő valójában. „Egy német, aki tegnap még bocsánatot kért, vagy a nácik egyik örököse?”.

Oroszországban is megemlékeztek a hitleri Németország által a Szovjetunió ellen indított hadüzenet nélküli támadás 80. évfordulójáról. Vlagyimir Putyin elnök ebből az alkalomból a Kreml falánál lévő Sándor-kertben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén.

Angela Merkel német kancellár telefonon felhívta Putyint, akinek együttérzését fejezte ki a náci rezsim által kirobbantott háború okozta mérhetetlen nyomor és szenvedés miatt. A beszélgetés során egyetértettek abban, hogy a II. világháború után Európa számára központi jelentőséggel bírt a kölcsönös ellenségesség túlhaladása, valamint a német és az orosz nép közötti megbékélés. Putyin hangsúlyozta: Oroszország nagyra értékeli, hogy a kancellár és Frank-Walter Steinmeier államfő is részt vett a 80. évfordulón tartott németországi megemlékezéseken.