2024. április 26., péntek

A matematika nehezebb volt

Fennakadások nélkül zajlott le a kisérettségi második napja is – Pénteken a kombinált tesztből vizsgáznak a nyolcadikosok

A szerbiai nyolcadikosok csütörtökön délelőtt 9 és 11 óra között a matematika kisérettségi feladatait töltötték ki, pénteken pedig a kombinált teszt vár rájuk. Ez utóbbira öt tantárgyból, vagyis fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból és történelemből kellett felkészülniük a diákoknak. Az oktatásügyi minisztérium közleménye alapján a matematika kisérettségi napján sem történtek visszaélések.

Az idei záróvizsga több mint 68 ezer tanulót érint. A járványhelyzet miatt egy-egy tanteremben legfeljebb tizenkét diák tartózkodhat, akik két felügyelőtanár jelenlétében töltik ki a tesztet. Azokban az általános iskolákban, ahol ötvennél kevesebb nyolcadikos van, a kisérettségit a tornateremben vagy a díszteremben is lebonyolíthatják. Az oktatási intézményeknek továbbra is ügyelniük kell a járványügyi intézkedések betartására, vagyis a személyi távolságtartásra, a kézfertőtlenítésre és a maszkviselésre.

Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, mindegyik diák részt vett a kisérettségi első két napján, amely során minden zökkenőmentesen folyt.

– A nyolcadikosok szerint a matematika teszt nehezebb volt az anyanyelvhez viszonyítva. A többség szerint nem volt egyszerű, viszont voltak olyan diákok is, akiknek nem okozott nehézséget. Pénteken a kombinált teszt írására kerül sor. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a végzősök ezt szokták a leggyorsabban megoldani a kisérettségi tesztjei közül. Bízom benne, hogy a gyerekek erre is felkészültek, és a pontszámaik alapján sikerül arra a szakra beiratkozniuk, amelyikre szeretnének – nyilatkozta az igazgatónő.

Az egyik általunk megkérdezett nyolcadikos szerint a magyar nyelv és irodalom kisérettségihez viszonyítva a matematika nehezebb volt. Szerinte összességében nem volt túl nehéz, hiszen a teszt könnyebb és bonyolultabb feladatokat is tartalmazott. A diák szerint a feladatok érthetően meg voltak fogalmazva, amely nagyban megkönnyítette a vizsgázást.

A kombinált teszt után a kisérettségi előzetes eredményeit június 27-én teszik közzé a Moja srednja škola portálon. Ugyanezen a napon lesz lehetőség a fellebbezésre, amelyet elektronikus úton lehet majd benyújtani. A végleges eredményeket július 2-én teszik közzé. A kívánságlistákat elektronikus úton a https://mojasrednjaskola.gov.rs/ portálon kell kitölteni június 26-a és július 3-a között. A nyolcadikosoknak minderre az általános iskolában is lehetőségük lesz, mégpedig július 3-án és 4-én. A diákok július 11-én fogják megtudni, hogy melyik középiskolába nyertek felvételt.