2024. április 23., kedd

Hétköznapi hősök után kutattak

Eredményes munkát végeztek a programban résztvevő diákok

Lezajlott a Hétköznapi Hőseink csoportos, honismereti kutatás 2021-es tavaszi fordulója. A díjátadásra csütörtökön délután került sor a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet előcsarnokában.

Vázsonyi Csilla, az Intézet munkatársa elmondta, hogy minden évben néhány települést választanak ki, ahol felkeresik azokat a pedagógusokat, akik szívesen végeznének a diákjaikkal helytörténeti kutatómunkát. Az idei évben Bácskossuthfalva, Csóka és Szabadka vett részt a programban.

A kutatás célja a helyi cselekvésre ösztönzés: egy-egy közösség közeli és távoli múltjának feltérképezése, olyan egykoron élt, illetve ma is élő személyek és cselekedeteik azonosítása és bemutatása, amelyek példaként felmutathatók a kortársak számára. Emellett pedig a diákok és az őket segítő tanárok, helytörténészek bekapcsolása az értékgyűjtő mozgalomba, ezáltal pedig a Vajdasági Magyar Értéktár adatbázisának bővítése, gazdagítása.

A projekt kezdeményezője a Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, Vajdaságban pedig a VMMI bonyolítja le.

Az idei évben már negyedik alkalommal kérték fel a tanárokat és a diákokat, hogy végezzenek kutatómunkát.

– Itt leginkább a felkészítő tanáron múlik, hogyan aktivizálja a diákokat, de eddig minden évben nagyon szép anyagok, dolgozatok érkeztek be. Úgy veszem észre, hogy a diákoknak van affinitása ehhez a témához is, főleg akkor, amikor előkerülnek a családból olyan személyek, akiknek a közösségben volt valami fontosabb betöltött szerepük. Úgy gondolom, hogy ez érdekes a tanulóknak is – magyarázta Vázsonyi Csilla.

Gondi Martina, a VMMI igazgatója átadja az ajándékcsomagot (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Gondi Martina, a VMMI igazgatója átadja az ajándékcsomagot (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Csókán Mészáros Kiss Tibor földrajz és történelem szakos tanár felkészítésével egy, három általános iskolás kutatóból összeállt műhely alakult Csorba Vivien, Fleisz Katarina és Slezák Sarolta részvételével, akik az egész bánsági régióban meghatározónak számító személyiségek, Cs. Simon István életének és munkásságának leírására tettek sikerrel kísérletet.

– Először kissé megijedtek a lányok, mivel ilyennel még nem foglalkoztak, de utána közösen belevágtunk, átnéztük az irodalmat, megkerestük azokat az embereket, akik ismerték Cs. Simon Istvánt, majd elmentünk a könyvtárba, kivettük az összes fellelhető könyvet vele kapcsolatban, ezt követően pedig felosztottuk, hogy ki mit csinál majd – mesélte a munkafolyamatot a felkészítő tanár.

Bácskossuthfalváról Radaković Marina történelem szakos tanárnő mentorálása nyomán a helyi általános iskola három hetedikes hallgatója, Banjac Adrianna, Sötét Bíborka, Antal Csongor végzett településtörténeti kutatásokat, és mutatta be részletesen a „patikus bácsi” Modrcsin Iván életét, illetve a helyben köztiszteletnek örvendő Teplicki István zenei munkásságát. Szabadkáról a Széchenyi István Általános Iskola történelem szakos tanárnője, Herbut Hegedűs Anna vállalta a kutatásra elszánt hatodikos diákjainak a felkészítését. Ők négyen együtt dolgozva, név szerint Taskovity Lara, Árokszállási Evelin, Kiss Emili és Govorković Dorina a 2010-ben elhunyt dr. Hegedűs Antal életével és munkásságával foglalkoztak, gazdag vizuális mellékletekkel színesítve a beküldött pályamunkájukat.

A diákok sikeres teljesítményét ajándékokkal jutalmazták a szervezők. Az eddigi években jutalomkiránduláson vehettek részt, azonban a koronavírus-járvány miatt az idei évben értékes számítástechnikai eszközökben részesültek a szép teljesítményükért.