2024. április 20., szombat

Biztos az egészségügy jövője

Folyamatosak lesznek a bérfejlesztések és a beruházások – Az államfő bírálta Horvátországot a csatlakozási tárgyalások hátráltatása miatt

Az egészségügy az állam egyik legfontosabb tartóoszlopává nőtte ki magát az utóbbi időszakban, a négy legjelentősebb pillér egyikének számít a gazdasági és pénzügyi hatalom, a katonai erő, a lakosság lélekszáma mellett – jelentette ki Belgrádban Aleksandar Vučić államfő tegnap a Szerbia Palotában, ahol az egészségügyi tanulmányokat frissen végzett legsikeresebb diplomásoknak a átadták foglalkoztatásukról szóló szerződésüket. Az elnök elmondta, hogy az állam feladata a fizetések növelése és az orvosok itthon tartása. Szerbia csak akkor vehet fel az állami munkaszektorba háromszáz embert, ha gazdaságilag erős és stabil. Mint mondta, soha nem lesz támogatója olyan elképzeléseknek, amelyeknek a célja az állami egészségügyi ellátás megszüntetése lenne. Meglátása szerint az egészségügyi dolgozóknak a lehető legmagasabb fizetést kell adni azért, hogy az állami szektorban maradjanak.

Meggyőződésének adott hangot, hogy az új foglalkoztatottak tudatában vannak annak, mekkora felelősséget ruház rájuk az állam cserébe azért, hogy ösztöndíjban részesültek tanulmányaik során. Ma már nemcsak az a fontos, hogy valaki sikeres és megbecsült orvos, nővér legyen, hanem az is, hogy eleget tudjon tenni a modern kor kihívásainak. Az egészségügyi rendszer az államfő elmondása szerint ma már sokkal több, mint korábban volt, megváltozott a szerepe, állandóan újabb és nehezebb kihívásokkal kell megbirkóznia. Elmondta, nem a jelenleg aktuális Covid–19 megbetegedések miatt lehet ezt kijelenteni, hanem azért is, mert folyamatosan újabb és újabb vírusok jelennek majd meg a jövőben is, ezekkel és a többi feladattal is meg kell küzdeni. Az egészségügy egyszerűen felértékelődik az előttünk álló periódusban, fogalmazott, éppen ezért fontos, hogy Szerbia is teljesen felkészültnek számítson ezen a téren. Fontos, hogy kiváló középiskoláink és egyetemeink legyenek, amelyek szakképzett, minőségi kádert tudnak kiképezni, majd aláhúzta, annyit vár el a most munkába álló egészségügyi dolgozóktól, hogy mindent tegyenek meg a betegek gyógyításáért. Ezzel ugyanis – saját hivatásuk mellett – az államnak is szolgálatot tesznek. Meggyőződésének adott hangot, hogy a szerbiai egészségügyi rendszer jövője biztosított, és ezzel együtt az alkalmazottaké is. A legjobb diplomások voltaképpen azt bizonyították, hogy el lehet érni a célokat az életben, ha megfelelő erőfeszítéseket tesz az ember önmaga és környezete érdekében. Ilyen erőfeszítésekre lesz szükség a jövőben is, az egészségügy jelentőségének globális növekedése idején – fejtette ki Vučić a munkaszerződések kiosztásának ünnepségén.

FÉLMILLIÁRD EURÓS BERUHÁZÁS

A köztársasági elnök elmondta, hogy az idén már mintegy félmilliárd eurót fektettek az egészségügyi rendszer fejlesztésébe, a felszerelés vásárlásába, a kórházak építésébe. Közölte, soha korábban senki ennyi pénzt nem költött el az egészségügyre Szerbiában, de biztos benne, hogy ezek a beruházások nem hiábavalók, meghozzák a hozzájuk fűzött reményeket, szavatolják az egészségügyi ellátás folytonosságát, minőségi javulását. Nagy eredményekre számítunk már ez év végéig ezeknek a beruházásoknak köszönhetően – fogalmazott Vučić. Mint mondta, 2013-tól napjainkig 25.270 új személy kapott munkahelyet az egészségügyben, 10.449 specializációt hagyta jóvá. Most, az ünnepélyes szerződéskiosztáson további 400 orvos és 700 nővér jutott munkahelyhez a szerbiai egészségügyi intézmények valamelyikében. Az államfő elmondta, hamarosan befejeződnek a munkálatok három klinikai központon, tizenegy általános kórházon, ami jelentősen megváltoztatja az ország egészségügyi ellátásnak a képét.

ELŐBB TISZTELET, AZTÁN BARÁTI VISZONY

Politikai kérdések is szóba kerültek a rendezvényt követően. A Szerbia és Montenegró közötti kapcsolatokról szólva az államfő elmondta, azzal lehet sikeresen együttműködni, aki tiszteletet tanúsít. A montenegrói parlament által elfogadott srebrenicai határozat kapcsán nem kívánt a részletekbe bocsátkozni, de reagált Bakir Izetbegović bosnyák politikus kijelentésére, aki a montenegróiakat hősnek, Vučićot pedig a múlttal szembe nézni nem tudó politikusnak nevezte. Úgy fogalmazott, megszokta már, hogy a régió politikusai számára ő a lehető legrosszabb, de továbbra is az marad az álláspontja, hogy kerülje az összetűzéseket, Szerbia hajóját pedig egy békés kikötő felé irányítsa. Mint mondta, Szerbia érdeke a gazdasági fejlődés, és nem fecsérli idejét provokációkra. Montenegróval is a lehető legjobb viszonyok kialakítása a cél, de a kiváló kapcsolathoz ketten kellenek, értékelte.

„EZT A FILMET NEM NÉZIK MEG”

Aleksandar Vučić beszélt arról is, hogy „nem fogják végignézni azt a filmet”, amelyikben Horvátország akadályozza Szerbia csatlakozását uniós csatlakozási törekvésében, mert Belgrád sokkal felkészültebbnek számít, mint azt sokan gondolnák. Egy olyan ország szólítja fel Szerbiát a srebrenicai népirtás tényének az elismerésére, amelyik Jasenovacon és másutt haláltáborokat hozott létre, jegyezte meg az államfő. „Azt mondják, nekik muszáj volt annak idején könyörögni Szlovéniának, hogy ne gátolja őket az európai úton, Szerbia viszont nem tesz ilyesmit Horvátország irányába. Senkinek sem könyörgünk.” A horvát külügyminiszter Luxemburgban kijelentette, Szerbiának el kell ismernie a népirtás tényét, különben nem lehet az európai államok szövetségének tagja.

EGY DÁTUMOT MEGÉRDEMELTEK VOLNA

Kritikát fogalmazott meg az államfő Brüsszel azon döntésére, hogy továbbra sem jelölt ki időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére Észak-Macedónia és Albánia esetében. Mint mondta, ez nem tisztességes hozzáállás ezekkel az országokkal és azok polgáraival szemben. Tirana és Szkopje is megérdemelné a tárgyalások kezdetét, tette hozzá, majd elmondta, Szerbia ennek ellenére továbbra is a lehető legszorosabb együttműködésre törekszik majd ezekkel az államokkal, s bejelentette, hogy már június 29-én fontos videomegbeszélést tart a két állam kormányfőjével a regionális együttműködést érintő kérdésekről.