2024. április 20., szombat

Konstantinidis: A gyermekek nehezebben viselik el a magas hőmérsékleteket

A meteorológusok szerint a mai nap volt a legmelegebb a hét folyamán. A hőség sem a fiataloknak, sem az időseknek nem tesz jót. A gyermekgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a gyermekek érzékenyebbek a magasabb hőmérsékletekre, mint a felnőttek, ezért fokozottabban hajlamosak a hőgutára és a napszúrásra is. A szakemberek fejvédő használatát javasolják, de a gyakoribb zuhanyzást és fürdést is ajánlják – írja a Szerbiai RTV.
Dr. Georgios Konstantinidis, a Szerbiai Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy szükséges a fej védelme, valamint a déli órákban egészen 15, sőt 17 óráig kerülni kell a szabadban való időtöltést.
– Most már egészen 17 óráig is meleg van, hűsítés, fürdés és minden más mellett is. Amennyiben hőemelkedés jelentkezik a gyermeknél, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az a kinti magas hőmérséklet következménye. Lehet, hogy egy adag lázcsillapító, valamint hideg, vagy langyos vízzel való tusolás megoldhatja a helyzetet – mondta dr. Konstantinidis.
Ennek ellenére nem szabad kizárni a fertőzés lehetőségét sem, és ebben az esetben a gyermekorvoshoz kell fordulni. A gyermekek és fiatalok klimatizált helységben való tartózkodásával kapcsolatosan elmondta, hogy a hőmérsékletbeli különbség nem szabadna öttől tíz foknál nagyobb legyen.
– A gyermekeink hozzánk hasonlóan a bolygónkhoz lettek teremtve. Nem szeretnék túlságosan paranoid lenni, de mindenképpen kerülni kell, hogy például 45 fokról 25 fokos hőmérsékletű helységbe menjünk, mert ez nagy kockázatot jelenthet az egészségre nézve – mondta Konstantinidis.
Kihangsúlyozta, hogy a gyermekek érzékenyebbek, mint a felnőttek, ezt pedig mindig észben kell tartani.