2024. április 20., szombat

Újvidékre látogatott a külügyminiszter

Vajdaság AT Kormánya és Szerbia Külügyminisztériuma együttműködésének konkrét kérdéseiről tárgyalt Igor Mirović tartományi kormányfő és Nikola Selaković külügyminiszter tegnap Újvidéken.

A találkozón Vajdaság és olyan külföldi tartományok, régiók együttműködését vitatták meg, melyekkel tartományunk hosszú évek óta partnerségi kapcsolatokat ápol. Kitértek a tartományi kormány és a külügyi tárca közös munkálkodására is annak érdekében, hogy védjék és fejlesszék a szerb kulturális, oktatási és tájékoztatási értékeket mindazokban az országokban, ahol szerb közösségek is élnek.

Selaković miniszter, aki a találkozó előtt tegnap délután ellátogatott a Matica srpskába, tájékoztatta a tartományi kormány elnökét azokról a kezdeményezésekről, melyek a nagy múltú intézménnyel és más, Vajdaság területén működő nemzeti intézményekkel való együttműködésre vonatkoznak. Szó volt a nemzeti jelentőségű projektumokban való közös részvétel kérdéseiről is.

– A tartományi kormány is részt vett Dositej Obradović romániai, csáki (románul Ciacova) szülőházának, valamint a nagymegyeri (Szlovákia) emléktemetőnek a felújításában, és folytatja hasonló, a régió országaiban élő szerbek számára nagy jelentőségű tevékenységeit – közölte Igor Mirović.