2024. április 19., péntek

Úri: Fontos a mezőgazdaságban dolgozó édesanyák támogatása

A gyermekes családok anyagi támogatásáról szóló törvénymódosítások voltak terítéken a parlament mai ülésén.

Úri Emese, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője előrelépésnek tartja a tervezetet, amelyben kijavítottak bizonyos korábbi hibákat. – Fontos, hogy a mezőgazdaságban dolgozó nők diszkriminációja ellen is tettek – mutatott rá Úri, hozzátéve, többek között ezért is igennel fognak szavazni.

– Az alkotmány szerint Szerbia számára nagyon fontos a születésről szóló döntési szabadság, a gyermekek jogai, a szülők kötelességei és jogai, az egyedülálló anyás családok, valamint a családok és állampolgárok szociális védelme. Ezért is fontos, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között nőhesenek fel, a család és a társadalom támogatásával – húzta alá a VMSZ képviselője.

Mint mondta, az előző törvény gyakorlatának elemzése megmutatta, hogy hiányosságok voltak a mezőgazdaságban dolgozó anyukák esetében, akiknek nehézségeik merültek fel az adófizetés terén a szülési szabadság idején. Fontos, hogy a törvénymódosításba beépítsék a polgárok és az érintett társadalmi szervezetek javaslatait – mondta, hozzátéve, fontos, hogy a szülési szabadság alatti minimális juttatás egy mérőszám, amit addig kap a kismama, amíg a gyermek a harmadik hónapját betölti.

A törvénymódosítás 65 milliárd dinárt érint éves szinten ez a költségvetésben, ami jól mutatja, hogy milyen fontos a születési ráta növelésének ügye, fogalmazott Úri.

A gyermekpótlék is fontos kérdés, ami nagyban megsegíti az egyszülős családok helyzetét, fűzte hozzá.

Mint rámutatott, az országban komoly probléma, hogy a népszaporulat nem éri el azt a szintet, ami a lakosság számának fenntartását eredményezné, illetve, hoy egyre kevesebb a gyermeket vállaló nők száma. – Meg kell hallgatni a fiatal nőket, hogy elmondhassák, milyen gondjaik és kihívásaik vannak ezen a téren – mondta.

Úri leszögezte: az országnak szüksége lenne egy stratégiára, amely elősegíti a születési ráta növekedését. Mint mondta, talán nagy motivációt jelentene, ha a főállású anya fogalmát is elismernék, hiszen a nőknek nagyon fontos a biztonság a gyermekvállaláskor.

A képviselő azt a lehetőséget is felvetette, hogy a kismamák a nagyszülőkre ruházzák át a gyermektartási támogatás, illetve a szülési szabadság jogát, ha vissza akarnak menni dolgozni. Az is fontos lenne ugyanakkor, hogy a munkakeresésben ne hátrányokat, hanem előnyöket érezzenek a fiatal nők, hangsúlyozta Úri.