2024. április 20., szombat

Árnyékba, folyópartra – ez a legokosabb döntés

Amikor tél volt, a nyarat vártuk. Most, hogy a nyár szinte minden erejével megmutatkozott, azonnal az árnyékot keressük, és a folyópartra kívánkozunk. De ez a legokosabb döntés, amit hozhatunk, ugyanis nagyon meleg nap elé nézünk.

Magas hőmérsékleti értékeket mérhet akkor is, amikor hazatér a munkából, ezért próbáljon, ha van rá mód, árnyékban parkolni. Vagy még jobb: használjon biciklit, kerülje a tömeget. A kánikula felveti a kérdést, az állam részéről valaki javasolni fogja-e a munkaadóknak, hogy az idén is szüntessék meh a szabadban végzett munkát a nap legforróbb részében? A N1 szerint a szakemberek óvatosságra intik a polgárokat, a város vezetői pedig a megfelelő vízfogyasztásra hivatkoznak. Mint mondják, felesleges ügyek miatt ne hagyjuk a házat, de mi van azokkal, akik a melegben dolgoznak.

11 és 16 óra között szünetek kell lennie, amint a hőmérséklet eléri a 36 fokot. „Ez azt jelenti, hogy rövidebb időközönként dolgozzanak, növeljék a dolgozók számát, felválltva szervezzék meg a munkát, helyet biztosítsanak a hűtésre, további felszerelések felszabadítására és tegyék lehetővé a vízfogyasztást" – magyarázza Dragoslav Šumarac volt építésügyi miniszter.

Radomir Zelenović požegai építőmunkás a Szerbiai RTV-nek elmondta, gyakoribb szüneteket tartanak, és a munkáltatótól gyümölcslevet, vizet, kávét kapnak. A hőség ellenére az Arilje felé vezető út felújítása folyamatban van. „Dolgoznunk kell, hogy a határidőket betartsuk. Lehet, hogy kissé nehéz ebben a melegben. A főnökök megengedték számunkra, hogy elkerüljük a napot, amikor 12 és 14 óra között forróság van" – mutatott rá Muris Hadžić, a Putevi Srbije közvállalat munkása.

„Ha magas a hőmérséklet, folyadékot veszítünk a bőrön keresztül, és nem számít, hogy izzadunk, sokan azt gondolják, hogy ha nem izzadnak, akkor nem veszítenek folyadékot, folyamatosan párolog a víz a szervezetünkből, különösen most. Még akkor is, ha nem szomjas valaki, mert amikor megszomjazol, az a test szükségletének utolsó szakasza.

Mindig kell egy-két korty vizet inni sétálás közben vagy akár otthon is" – mondta Predrag Mitrović, a belgrádi Sürgősségi Központból az N1-nek. 

Az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála már 9 óra tájban eléri a 30 fok körüli hőmérsékletet, a nap folyamán pedig akár a 39 fokot is.