2024. március 29., péntek

Az értékteremtő erőfeszítésekért

Patyi Szilárd, Góli Kornélia és Nevena Mlinko kapta az idén a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat

A Városháza dísztermében kedden este átadták az idei Dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat. Az elismerések évente egyszer kerülnek kiosztásra, június 22-én, azaz dr. Bodrogvári Ferenc filozófus születésének napján. Szabadkai Város képviselő-testülete a május 6-án megtartott ülésén döntött az idei díjazottakról. A díjat olyan 40 évnél fiatalabb alkotóknak ítélhetik oda, akik alkotásaikkal és tevékenységükkel hozzájárultak a város szellemi, kulturális életének fejlődéséhez, a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a zene, az előadó-művészet és a tudományok terén.

Az idén az elismerést Patyi Szilárd történész, lapunk újságírója, Góli Kornélia dramaturg és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom szakos tanár érdemelte ki. A díjjal járó okleveleket és plaketteket dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke adta át.

Nevena Mlinko, Patyi Szilárd, Góli Kornélia, Bodrogvári Gyöngyi és dr. Pásztor Bálint

Nevena Mlinko, Patyi Szilárd, Góli Kornélia, Bodrogvári Gyöngyi és dr. Pásztor Bálint

Patyi Szilárd a Szegedi Tudományegyetemen szerzett történelem szakon diplomát, majd történelem- és filozófia szakon fejezte be a mesterképzést. Többfelé publikál, írásaiban Szabadka régi eseményeit eleveníti fel, melyek lapunk hasábjain is megjelennek.

Nagy megtiszteltetésnek tartom ezt a díjat, meglepett. A Magyar Szó berkeiben igyekszem minél több, történelemmel foglalkozó írást megjelentetni, tehát próbálom Szabadka helytörténetét népszerűsíteni a napilapon keresztül. Valószínűleg ezt a népszerűsítő munkát tartotta díjra érdemesnek Stevan Mačković, a levéltár igazgatója, és dr. Mészáros Zoltán főlevéltáros, amit ezúton is szeretnék nekik megköszönni – emelte ki Patyi Szilárd.

Góli Kornélia Veszprémben szerzett diplomát színháztörténeti szakon. Immár 15 éve foglalkozik színházzal, és nemcsak dramaturgként dolgozik, hanem oktatással is foglalkozik.

Az ember minden díjnak nagyon örül. Számomra nagyon fontos ez az elismerés, és hálás vagyok érte. Rengeteg előadásban közreműködtem, ami Szabadkán készült, legyen szó akár a Kosztolányi Dezső Színházról vagy a szabadkai Népszínházról. Remélem, hogy ezért a munkámért érdemeltem ki a díjat – fogalmazott Góli Kornélia.

Nevena Mlinko az Újvidéki Bölcsészkaron, szerb nyelv és irodalom szakon diplomázott, majd mesterdiplomát szerzett. Szabadkai általános iskolákban, illetve a Svetozar Marković Gimnáziumban tanít. Verseket, esszéket, könyvkritikákat ír.

Szabadkát a magaménak érzem, ez az én városom. Ide tartozom, és természetesen a jövőben szeretném más emberek figyelmét felhívni arra, hogy Szabadkának megvannak a maga tehetségei, olyan itteni emberek, akikkel foglalkoznunk kell, és nem szabad az ő munkájukat elfelejteni – mondta a díjazott.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke beszédében kiemelte, hogy ezzel az elismeréssel arra szeretnék biztatni az alkotókat, hogy értékelik azt, amit tesznek, ahogyan dolgoznak és alkotnak.

Látjuk és értékeljük eredményeiket, hogy fontos számunkra az a szakmai, művészi, tudományos és kreatív munka, amit hivatásként végeznek, hogy felismerjük értékteremtő erőfeszítéseiket, és hálásak vagyunk azért, hogy egyéni ambícióikat túllépve a közösséget is szolgálják. Megnyugtató a tény, hogy a közösségnek a kultúrájára, oktatására, történelmére és szellemi sokszínűségére büszke városnak vannak olyan egyéniségei, akik fiatal koruk ellenére maradandó értéket hoztak létre – mutatott rá többek között beszédében dr. Pásztor Bálint.

A szabadkai városi képviselő-testület elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, Szabadka büszke azokra, akik öregbítették a város hírnevét az elmúlt évtizedekben és évszázadokban.

Dr. Bodrogvári Ferenc olyan személyiség volt, aki ugyan tragikus hirtelenséggel és korán távozott az élők sorából, de hatalmas munkásság áll a háta mögött. Éppen ezért Szabadka város a róla elnevezett díjat azoknak adományozza, akik sokat tettek azért belföldön vagy külföldön, hogy Szabadkáról halljanak, illetve Szabadka hírnevét öregbítsék. Úgy gondolom, hogy a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj a Pro Urbe díjjal és a díszpolgári címmel egyenrangú, és ugyanolyan fontosságú – hangsúlyozta a városi képviselő-testület elnöke.

A díjkiosztó ünnepséget Bodrogvári Gyöngyi, a filozófus özvegye is megtisztelte jelenlétével, akinek egy csokor virággal kedveskedett dr. Pásztor Bálint. A díjátadó ünnepséget zenei műsor tette hangulatosabbá.