2024. március 28., csütörtök
F CSOPORT

Egy gólon múlt a magyar csoda

A nemzeti tizenegy emelt fővel távozhat a kontinensviadalról

Magyarország 2:2-es döntetlent játszott Németországgal az Eb F csoportjának utolsó körében, ezzel a magyar labdarúgó-válogatottnak véget ért a kontinenstorna. A magyarok 2 ponttal a csoport utolsó helyén fejezték a viadalt.

Az első félidőben a magyarok minden erejükkel azon voltak, hogy 5–3–2-es felállásukkal, meggátolják a németek támadásait. Rossi taktikája kiválóan működött, a Nationalelf láthatóan nem tudta megkerülni a hátsó ötös falat. A magyar válogatott labdaszerzésekor minden alkalommal azonnal a német kapu felé indult. A 12. percben jött a meglepetés: Sallai tökéletes beadására Szalai Ádám érkezett kiválóan, fejese pedig a bal alsóba vágódott Neuer mellett. Az első félidő további játékperceiben Németország labdabirtoklási fölényt alakított ki, de hiába a próbálkozások, az utolsó pillanatban mindig volt egy önfeláldozó magyar vetődés, amely blokkolta a rúgásokat, ha pedig a védőkön túljutott a labda, Gulácsi hárított a kapuban.

A második játékrészben a németek érezhetően egy fokkal feljebb kapcsoltak, az oldalvonal mellett Löw pedig elküldte melegíteni a cseréket, majd hamarosan változtatott is együttesén. Nem kellett sokat várni a Nationalelf egyenlítésére. Egy jobb oldali beadás után a magyarok egyik legjobbja, a hálóőr Gulácsi hibázott nagyot, a labda mellé ütött, Havertz pedig közelről a kapuba bólintott. A németek még nagyban ünnepeltek, amikor Szalai kiugratta Schäfert, aki a kifutó Neuer mellett megint a németek hálójába juttatta a labdát. Németország időközben pályára küldte Goretzkát, Wernert, Müllert, Musialát és Vollandot, végül első cseréjük, Goretzka játéka bizonyult sorsfordítónak. A 84. minutumban Goretzka egy eléje pattanó labdát küldött kapura, ami a bal alsóba vágódott. A németek 2:2-es állásnál már az időt húzták, hiszen az eredmény az ő továbbjutásukat hozta el.

München: Németország–Magyarország 2:2 (0:1)

Allianz Aréna, 14 000 néző, vezette: Szergej Karaszjov (orosz). Gólszerzők: Havertz a 66. Goretzka a 84., illetve Szalai Ádám a 12., Schäfer a 68. percben.

Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Müller, 68.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolić, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics, 89.) , Nagy Á., Schäfer – Szalai Á. (Varga, 82.), Sallai (Schön, 75.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.