2024. április 19., péntek

Hiába a két Lewandowski-gól, kiestek a lengyelek

A svédek két meccs alatt szerzett egyetlen találatukkal is már biztos továbbjutónak mondhatták magukat, és bár ilyen előzményekkel nem volt várható tőlük különösebben nagy iram, 81 másodperc elteltével mégis az Eb-k történetének második leggyorsabb gólját ünnepelhették, letaszítva ebből a pozícióból a dán Yussuf Poulsen múlt heti, belgák elleni találatát. Egy bedobásból indult helyzetben labdához jutott Alexander Isakot ugyan buktatták, Emil Forsberg azonban keresztben ellőve betalált a kapu jobb alsó sarkába.

A svédek ezt követően jórészt vissza is álltak védekezni és a jellemzőjükké vált minimális passzszámmal játszottak, de csak a szerencse mentette meg őket, amikor Robert Lewandowski az ötösön belül a fölső kapufára fejelt, majd a visszapattanó labda ismétlését szintén a fölső lécre bólintotta… Piotr Zielinski távoli lövésekkel veszélyezetetett, a második félidőben mégis Forsberg tudott ismét betalálni, miután kontrából remek gólpasszt kapott a labdát a jobb szélen felvezető Dejan Kulusevskitől.

Ezzel azonban még nem pecsételődött meg a lengyelek sorsa: két perccel később az elöl két védő társaságában maradt Lewandowski szinte hanyag eleganciával lőtt el köztük és a kapus mellett is, hogy életben tartsa a reményeket. A 84. percben a Bayern csatárát még tisztább helyzetben hagyták, amikor egy a kapu elé érkező beadás során a védők nem rá figyeltek, Lewandowski pedig belőtte az egyenlítőgólt. A továbbjutáshoz azonban győzelem kellett, ennek érdekében hajtottak tovább a lengyelek, aminek viszont a csereként beállt Viktor Claesson találata és svéd siker lett a végeredménye – a kék-sárgák számára ez csoportelsőséget, a lengyeleknek viszont az utolsó helyen való kiesést eredményezett.

Szentpétervár: Svédország–Lengyelország 3:2 (1:0)

Gazprom Arena, vezette: Michael Oliver (brit). Gólszerzők: Forsberg a 2. és az 59., Claesson a 90+4., illetve Lewandowski a 61. és a 84. percben.