2024. április 24., szerda
HATÁRON TÚLI KÖRKÉP

Székely csapat a Bajnokok Ligájában!

Sikeres idényen vannak túl a Kárpát-medence magyar kötődésű labdarúgóklubjai, amelyek közül három gárda is kijutott a nemzetközi porondra. A szlovák élvonalban a DAC csapata megismételte a 2018/2019-es idényben elért eredményét, a sárga-kékek akkor is, és most is a második helyet szerezték meg a Fortuna Ligában. A csallóközi gárda 13 győzelemmel, 5 döntetlennel és 4 vereséggel zárta a pontvadászatot, 10 ponttal kevesebbet gyűjtve, mint a bajnoki címet újra bezsebelő pozsonyi Slovan. Az elmúlt három idényt egyaránt a dobogón záró dunaszerdahelyi alakulat így a Konferencia Liga selejtezőjében indulhat, ahol ellenfele a 2. körben a belgrádi Partizan lesz. A párharc első felvonását július 22-én a szerb fővárosban rendezik meg, a visszavágóra pedig egy héttel később a MOL Arénában kerül sor.

A román Liga 1-ben szereplő Sepsi OSK csapata történelmi sikert ért el, a sepsiszentgyörgyi klub ugyanis a 4. helyen zárta a bajnokságot, majd a piros-fehérek a Konferencia Ligába jutásért vívott selejtezőben 1:0-ra verték a konstancai Viitorult, így fennállásuk során először kijutottak a nemzetközi porondra. A székelyföldi együttes a Konferencia Liga selejtezőjének 2. fordulójában a Spartak Trnava–Mosta FC párharc győztesével kerül majd szembe. Szolid eredményt ért el a román másodosztályban az adai Pintér Norbertet is a soraiban tudó Csíkszereda együttese, a piros-feketék ugyanis az 5. helyen végeztek. Az igazán kiugró eredményt azonban a klub U19-es csapata érte el, hiszen a csíki legények megnyerték a román elitligát, így a következő idényben ők képviselhetik majd Romániát az Ifjúsági Bajnokok Ligájában.

Szlovákiában és Romániában egyébként a többi csapatsportágban is jeleskedtek az ottani „magyar” klubok: a DAC női kézisei a 2. helyet szerezték meg a cseh–szlovák közös ligában, a Sepsi SIC női kosarasai ismét bajnoki címet ünnepelhettek a román élvonalban, a sokszoros román bajnok Csíkszereda hokisai pedig a magyar bázisú Ekstraligában végeztek az első helyen.