2024. április 25., csütörtök

Drámai klímafordulat jöhet a Földön

Visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a 2015-ös párizsi klímaegyezmény fő céljait, vagyis a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fok alatt tartását (az iparosodás előtti szinthez képest). Mostanra már 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a Földön, ahol – a párizsi célok megvalósítása híján – az élet drámai klímafordulatnak nézhet elébe. Új fajok jelenhetnek meg, és új ökoszisztémák alakulhatnak ki, ám az ember nem lesz képes megbirkózni egy ilyen felmelegedéssel – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói abban a jelentéstervezetben, amelynek teljes tartalmát a világszervezet novemberi szakmai konferenciáján lehet megismerni.
A hétszáz tudós által készített dokumentum szerint, ha a Föld átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal emelkedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve. Ha pedig 2 Celsius-fokos lesz a növekedés, további 1,7 milliárd embert érintenek a szélsőséges hőhullámok, amelyek gyakorisága 1979 óta több mint kétszeresére nőtt világszerte.
A jelentés felhívja a figyelmet a 100 százalékos páratartalmú levegő hőfokát jelző nedves hőmérsékletre is. Ha ez tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.