2024. április 25., csütörtök

A Boeing kártérítést fizet az áldozatok családjainak

Az amerikai Boeing társaság 500 millió dolláros alapot hozott létre a lezuhant Boeing 737 Max repülőgépek 346 áldozat családjainak kártérítésére.

Az alap az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás része, és a Boeing szerint a családok mintegy 1,45 millió dollárt kapnak, számol be az Amerika Hangja.

Januárban a Boeing vállalta, hogy kártérítést fizet a Lyon Era repülőgép 2018-as balesetében és az Ethiopian Airlines 2019-es balesetében elesett családok számára.

Az alap csak egy része annak a 2,5 milliárd dolláros megállapodásnak, amelyet a Boeing kötött az Igazságügyi Minisztériummal, miután az ügyészek azzal vádolták a céget, hogy csalással bocsátott ki biztonsági tanúsítványokat a lezuhant repülőgépekre.

A megállapodás lehetővé tette a Boeing számára, hogy elkerülje a bírósági eljárásokat, a folyamatban lévő polgári pereket azonban nem.

A Boeing állítása szerint mindent megtett a repülőgép biztonságának javítása érdekében.

A kongresszus néhány képviselője azt követelte, hogy az FAA igazolást állítson ki az új repülőgépekről, és hogy végezzenek független vizsgálatot a Boeing biztonságának kezeléséről.

A Boeing a múlt hónapban 17 millió dolláros bírságot fizetett az FAA-nak, miután olyan szoftvert telepített, amelyet korábban nem engedélyeztek a gépeken.