2024. április 19., péntek

Ma matematikából vizsgáznak a nyolcadikosok

A diákok nem találták nehéznek az anyanyelvi tesztet

A szerbiai nyolcadikosok tegnap az anyanyelvi kisérettségi tesztjét töltötték ki, ma 9 és 11 óra között pedig a matematikával folytatják a vizsgázást. Az oktatásügyi minisztérium közleménye szerint nem történt semmilyen visszaélés a tegnap délelőtt folyamán. A szerbiai iskolaigazgatóságok által közölt adatok alapján a nyolcadikosok 98,55 százaléka volt jelen az anyanyelvi teszt írásakor.

Đurić Kiss Melinda, a szabadkai Október 10. Általános Iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, a nyolcadikosoknak nem okozott különösebb nehézséget az anyanyelvi teszt.

– A diákok egy kicsit meg voltak ijedve, mivel az anyanyelvi próbateszt nehéz volt, a kisérettségit viszont a magyar és a szerb anyanyelvű tanulók is könnyebbnek találták. Mindannyian időben befejezték a tesztet. A kisérettségi során ügyeltünk a járványügyi intézkedések betartására. Egy-egy tanteremben tizenkét gyermek tartózkodhatott, akik két tanár felügyeletében vizsgáztak. A diákok között legalább kétméteres távolságnak kellett lennie – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Az egyik általunk megkérdezett diák szerint a magyar kisérettségi teszt nem okozott gondot azoknak, akik megfelelően felkészültek a záróvizsgára.

– Az anyanyelvi teszt nem volt nehéz, viszont könnyűnek se mondanám. A magyartanárnő egész évben az előírt feladatok gyakorlásával készített fel bennünket a kisérettségire. Így megtanultuk mindazokat az anyagrészeket, amelyek általában benne szoktak lenni a tesztben, és megfelelően fel tudtunk rá készülni – mondta el lapunknak egy nyolcadikos tanuló.

Holnap a kombinált teszt vár a végzősökre. A kisérettségi előzetes eredményeit június 27-én, a véglegeset pedig július 2-én teszik közzé. A kívánságlistákat elektronikus úton a https://mojasrednjaskola.gov.rs/ portálon kell kitölteni június 26-a és július 3-a között. A nyolcadikosoknak minderre az általános iskolában is lehetőségük lesz, mégpedig július 3-án és 4-én. A diákok július 11-én fogják megtudni, hogy melyik középiskolába nyertek felvételt.