2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A fesztiválok megtartása már nem álom

Készül a digitális beléptetőrendszer az Exitre – Nagyok az átoltottsági eltérések a községek között

Szerbiában a szakértők továbbra is a koronavírus elleni védőoltás felvételére buzdítják a lakosságot, azokra próbálnak hatni, akik még nem tették meg ezt a lépést, nélkülük ugyanis nem lehet teljesen sikeres a járvány ellen folytatott harc. A legtöbben a fiatalokat buzdítják az immunizációról szóló döntés meghozására, ők ugyanis sokkal kevesebben keresték fel eddig az oltópontokat, mint a középkorúak és az idősek. Az országban eddig 5,2 millió adag vakcinát osztottak szét, húsz olyan város van, ahol az immunizált polgárok száma meghaladja az ötven százalékot. Ugyanakkor van hét olyan helyi önkormányzat is, amelyben még a harmincszázalékos átoltottságot sem sikerült megvalósítani. A járványügyi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a legújabb kutatások szerint a védőoltások kiváló védettséget nyújtanak a jelenleg sok országba megérkezett indiai deltatörzzsel szemben is. A fiatalok kulcsfontosságú láncszemet jelentenek a védekezésben, a deltatörzs ugyanis megmaradhat és megkezdheti körforgását ebben a korosztályban, amennyiben ilyen alacsony, mindössze 17 százalékos marad a védettség, mutattak rá.

Mihailo Jovanović, az eUprava működtetésével foglalkozó kormányiroda igazgatója elmondta, Szerbia egyre közelebb kerül az ötvenszázalékos védettséghez, s hamarosan ennyien megkapják az emlékeztető oltást is. Megerősítette, hogy egyes helyeken magas, másutt alacsony a beoltott polgárok aránya, Pribojban és Nišben például már a lakosság 60 százaléka megkapta az oltást, de nem sokkal marad e kiváló eredmény mögött Belgrád, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Nagykikinda, Újvidék és Kladovo sem. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva hozzátette, Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig és Ub viszont olyan községek, amelyekben az ötvenszázalékos szint elérése nagyon távoli célnak tűnik, ezekben a községekben oltatták be magukat a legkevesebben, a lakosság harmadának sincs védettsége. Ő maga is felszólította a fiatalokat, hogy oltassák be magukat, de ismertette azt is, hogy az eUprava eddig 400 ezer digitális zöld védettségi tanúsítványt állított ki. Jovanović elmondta, a védőoltás második dózisát fel lehet venni bárhol, nem számít, ha másik helységben kapta meg valaki az elsőt. Elhangzott nyilatkozatában az is, hogy az észak-macedóniai és a bosznia-hercegovinai polgárok bárhol felvehetik Szerbia területén a védőoltást.

HOGYAN AZ EXITRE?

Ami a fesztiválokat illeti, az irodavezető közölte, a szervezők állandó kapcsolatban vannak a válságstábbal, amelynek engedélyeznie kell a tömeges rendezvények megtartását. Egy olyan elképzelés van az Exit újvidéki zenei fesztivál kapcsán, közölte, hogy a digitális zöld tanúsítvánnyal rendelkezőket és a negatív PCR-t felmutatókat engednék csak be a rendezvényre, ezért olyan rendszer kialakításán dolgoznak a beléptetéshez, amelyben az eUprava is részt vállalna, azonnal ellenőrizni lehetne a tanúsítványokat, de gyors PCR-tesztelést is el lehetne végezni a helyszínen, s annak eredménye perceken belül a telefonon olvasható lenne – ismertette az Exittel kapcsolatos beléptetési terveket Jovanović.

JÚNIUS VÉGÉIG 750 EZER BEOLTOTT

Arról, hogy a fővárosban a polgárok több mint ötven százaléka megkapta már az emlékeztető oltást is, Goran Vesić polgármester-helyettes számolt be szerdán. Vesić elmondta, az előző este megtörtént ennek a fontos lépcsőfoknak az átlépése, s a tervek szerint június végéig Belgrádban elérheti a 750 ezret azoknak a száma, akik megkapták a védőoltás első dózisát, s a 700 ezret a teljesen immunizáltak száma. Vesić köszönetet mondott mindenkinek, aki felelősségteljesen a védőoltás mellett döntött, s azt mondta, a jó szervezésről tanúskodik az, hogy egy akkora városban, mint Belgrád, sikerült gond nélkül véghezvinni az oltópontok kialakítását, szavatolni a hozzáférést a vakcinákhoz a legnagyobb érdeklődés ideje alatt is.

AUSZTRIA ENYHÍTETT

A javuló járványadatoknak köszönhetően az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán úgy döntött, zöld listára helyezi Szerbiát, s ismét lehetővé teszi a beutazást a szerbiai polgárok számára. A régió országai közül Észak-Macedónia és Albánia is felkerült a zöld listára. Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell oltottsági bizonyítvánnyal, vagy negatív PCR-teszttel, esetleg olyan orvosi igazolással, mely az átvészelt Covid–19 betegségről tanúskodik. Ausztria ezzel a döntéssel voltaképpen az Európai Unió külügyminiszterei által elfogadott múlt heti döntést alkalmazza, mely enyhítéseket tartalmaz Szerbiára vonatkozóan. Eddig nem lehetett turistaként beutazni az osztrákokhoz a pandémia miatt.

ISMÉT SZÁZ FELETT

Szerbiában a szerda délután három órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában összesen 8368 koronavírustesztet végeztek el, 103 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy napban 3 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében. Kórházi kezelésre 331-en szorulnak, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.361.392 tesztet végeztek el az országban, s 716.016 vizsgálat eredménye lett pozitív. A halálozási arány 0,98 százalék.

Vajdaságban továbbra is csökken a kórházban kezelt, koronavírus-fertőzött páciensek száma. Az újvidéki kórházakban jelenleg 13-an szorulnak kezelésre, közülük, ahogyan egy nappal korábban, továbbra is négyen vannak lélegeztetőgépen. A Vajdasági Klinikai Központban 9 koronavírusos személyt ápolnak, közülük háromnak van szüksége mesterséges lélegeztetésre; a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézetben 4 beteget ápolnak, közülük egy van lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Újvidéken jelenleg 70 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 423.