2024. április 25., csütörtök

Narancssárga figyelmeztetés az elkövetkező napokban

Az elkövetkező napokban Szerbiában narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben, mivel rendkívül magas hőmérsékletek várhatóak. Az ország egyes területein a hőmérő higanyszála elérheti akár a 40 fokot is – írja a Köztársasági Hidrometerológiai Központ oldala.

A Danas hírportál közlése szerint ez nagyon veszélyes időjárási helyzet, különösen amikor több napon keresztül tart. Fokozottan veszélyeztetve vannak a krónikus betegek, a gyógykezelés alatt, az egészségügyi kezelés alatt lévő személyek és meteoropaták. Az állatok is veszélyeztetve vannak. Az ilyen időjárási körülmények kedvezőek az erdő és más tüzek megjelenésére is.

A villamos áram szolgáltatása is akadozhat és a közlekedésben is jelentkezhetnek problémák. Különösen figyelniük kell magukra a szívbetegségekben szenvedők. A fejfájás és a fáradékonyság érzése a meteoropata reakciók jelei lehetnek. Az intézetből arra kérik a polgárokat, hogy öltözködjenek megfelelően és a közlekedésben is figyelmesek legyenek.

A meteoropaták álmatlansági és fejfájási problémákat érezhetnek. A nagyon magas hőmérséklet, valamint a magas UV sugárzás miatt is rendkívül fontos a megfelelő védőintézkedések megtétele a szabadban való tartózkodás ideje alatt.

Szerbia területén pénteken rendkívül meleg lesz, a maximális hőmérséklet 35 és 38 fok között mozog majd, csütörtökön néhol akár a 40 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Szombattól hétfőig felfrissülés várható, melynek során öt-hat fokkal is csökken a hőmérséklet, ezt követően azonban ismét felmelegedés várható.