2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Megnyílt az egyes klaszter

Ana Brnabić kormányfő kijelentette, hogy a Szerbia–EU Kormányközi Konferencián az unió megállapította, hogy Szerbia előrelépést tett az utóbbi néhány hónapban. Az új metodológia szerint az első klasztert megnyitották és a szlovén elnökség ideje alatt, amennyiben megteremtődnek a feltételek, megnyílhat a hármas és a négyes klaszter is – írja az N1 hírportál.

Brnabić kormányfő az újságíróknak nyilatkozva köszönetet mondott Portugália támogatásáért az elnöksége ideje alatt, de azoknak a tagállamoknak is, amelyek felismerték Szerbia új energiáját, hogy elfogadja a reformokat és azokat véghez is vigye, különösen a jogállamiság terén.

Világos, hogy mit kell tennünk, pozitív dolognak számít, hogy megállapítottuk az első klaszter megnyitását, amely egyben a legfontosabb az új metodológiában és nyilvánvaló az is, hogy mit kell tennie Szerbiának ahhoz, hogy megnyílhasson a hármas és a négyes klaszter is – tette hozzá Brnabić.

Reményét fejezte ki, hogy a klaszterok megnyitása még a szlovén elnökség ideje alatt, vagyis az év végéig megvalósul. Hozzátette, hogy a tagállamok képviselőitől már hallotta, hogy mik a feltételei ennek a lépésnek.

Ana Paula Zacarias portugál miniszter elmondta, hogy megállapítást nyert Szerbia előrelépése az utóbbi néhány hónapban és fontos, hogy Belgrád egyezik az új metodológiával.

Üdvözölni fogjuk a hármas és a négyes klaszterek megnyitását, amikor majd megteremtődnek a feltételek hozzá – jelentette ki Zacarias.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos elmondta, hogy a főként a tennivalókról tárgyaltak és megállapították, hogy Szerbia láthatóan előrehalad, amely új lendületet ad a folyamatnakk.

Az új metodológia szerint az első klasztert megnyitottuk és folytatnunk kell a munkát a szlovén elnökség ideje alatt is, hogy felgyorsítsuk a csatlakozási folyamatot, de Szerbiának is meg kell tennie a magáét. Ez egy világos üzenet, amelyet a szerb kormányfő hallott tőlünk és az Európai Bizottsággal együtt készen állunk, hogy segítsünk – mondta Várhelyi.

A Szerbia és az Európai Unió Kormányközi Konferenciája este valamennyivel 21.30 után kezdődött. Belgrádot Ana Brnabić kormányfő, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, míg az Európai Unió delegációját Josep Borell külpolitikai főképviselő és Várhelyi Olivér bővítési biztos képviselték.