2024. április 18., csütörtök

A magyar kisérettségi teszt feladatainak megoldásai

A diákok nem találták nehéznek az anyanyelvi tesztet – Holnap matematikából vizsgáznak a nyolcadikosok

A szerbiai nyolcadikosok ma az anyanyelvi kisérettségi tesztjét töltötték ki. Az oktatásügyi minisztérium közleménye szerint nem történt semmilyen visszaélés a délelőtt folyamán. Az intézmény állandó kapcsolatban áll a körzeti iratkozási bizottságokkal, a szupervizorokkal és a többi illetékessel annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen menjen a záróvizsgák során. A szerbiai iskolaigazgatóságok által közölt adatok alapján a nyolcadikosok 98,55 százaléka volt jelen az anyanyelvi teszt írásakor. Az anyanyelvi teszt megoldásait a http://www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-2/ honlapon találják.

– Az anyanyelvi teszt nem volt nehéz, viszont könnyűnek se mondanám. A magyartanárnő egész nyolcadik osztályban az előrendelt feladatok mellett készített fel bennünket. Így megtanultuk mindazokat az anyagrészeket, amelyek általában benne szoktak lenni a tesztben, és megfelelően fel tudtunk rá készülni – mondta el lapunknak a nyolcadikos tanuló.

Pénteken a kombinált teszt vár a végzősökra. A kisérettségi előzetes eredményeit június 27-én, a véglegeset pedig július 2-én teszik közzé. A kívánságlistákat elektronikus úton a https://mojasrednjaskola.gov.rs/ portálon kell kitölteni június 26-a és július 3-a között. A nyolcadikosoknak minderre az általános iskolában is lehetőségük lesz, mégpedig július 3-án és 4-én. A diákok július 11-én fogják megtudni, hogy mely középiskolába nyertek felvételt.