2024. április 25., csütörtök

Miért és mennyivel büntethetnek bennünket, ha Görögországba utazunk?

Mire kell figyelnünk, hogy biztonságos legyen a hosszú utazás, és ne verjük magunkat felesleges költségekbe, nem kívánt büntetésekbe?

Amennyiben Észak-Macedónián keresztül utazunk Görögországba, az érvényes útlevélen, a vezetői- és a forgalmi engedélyen kívül zöld kartonra is szükségünk lesz. Amennyiben elfelejtettük, a macedónok nem küldenek bennünket vissza azzal a feltétellel, ha a határon fizetünk 50 eurót, írja a Novosti. Amennyiben elfelejtettük valamelyik nemzetközi dokumentumot elintézni indulás előtt, pl. a sárga kártyát, amennyiben az autó nem a saját nevünkön van, akkor lehetőségünk van elrendezni Velika Plana vagy Pojate környékén, az autópálya mellett a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség központjaiban.

Mindemellett rendelkeznünk kell európai formanyomtatvánnyal baleset esetére, egészségügyi biztosításra, amely fedi az ott töltött napokat, tűzoltó készülékre, szülői beleegyezésre kiskorú gyermek esetében, ha csak egyik szülővel utazik vagy egy harmadik személlyel.

Görögországban emellett szükségünk van a szemüvegünkre is abban az esetben ha az igazolványképünkön viselünk szemüveget. 

BULGÁRIÁN KERESZTÜL

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy Bulgárián keresztül közelítjük meg a görög tengerpartot, fontos, hogy rendelkezzünk egészségügyi biztosítással. Emellett fontos tudni, hogy Bulgáriában nem szükséges a zöld karton.

Nemzetközi vezetői jogosítványra sem Macedóniában, sem Bulgáriában, vagy Görögországban nincs szükség.

BÜNTETÉSEK KÜLFÖLDÖN

Észak-Macedónia és Bulgária

Ebben a két országban egész enyhének mondhatóak a büntetések. A következőket sorolja fel a 021.rs hírportál összefoglalója:

világítás nélküli hajtás: 15 euró és 30 euró

nincs bekötve a biztonsági öv: 40 euró és 25 euró

telt vonal átlépése: 150-300 euró és 50 euró

Görögország

Az előző két országhoz viszonyítva Görögországban borsosak a büntetések:

nincs bekötve a biztonsági öv: 350 euró

telt vonal átlépése: 700 euró

piroson való áthajtás: 700 euró

UTAZÁSI KÖLTSÉGEK

Észak-Macedóniában a szerb állampolgárok nem fizetnek autópálya díjat június 15-e és augusztus 15.-e között.

Görögországban Evzonoitól Halkidikiig két helyen kell útidíjat fizetni: 1,8 eurót és 0,5 eurót.

Bulgáriában az úthasználati díj ára a következőképpen alakul: egy hétvégére 5 euró, 7 napra 8, míg egy hónapra 16 euró. Amennyiben nem vásároljuk meg a matricát, 50 eurós büntetéssel kell számolnunk.