2024. április 20., szombat

Kilenc jubiláló véradót díjaztak

Ada községben a helyi önkormányzat jóvoltából önkéntes véradók kaptak idényjegyet a strandfürdőbe

A Vöröskereszt községi szervezete hétfő este Adán elismeréseket nyújtott át azoknak a jubiláló önkéntes véradóknak, akik 10., 20., 35. alkalommal adtak vért. A humanitárius szervezet székházában megrendezett ünnepségen Török Csaba, a Vöröskereszt elnöke és Velez Teodóra titkár adta át az elismeréseket a többszörös, jubiláló önkéntes adai, moholi és óbecsei véradóknak. Elismerésben részesült: 10-szeres véradók – Zaj Szilvia, Szilágyi Albert, Rusák Hajnalka, Rica Ákos, Darko Matić; 20-szoros véradók – Ljiljana ŠmirkasVeličković, Miroslav Radulaški; 35-szörös véradók – Vikor Zoltán, Radomir Mučibabić.

Az ünnepségen Török Csaba és Velez Teodóra köszöntötték a jelenlevőket, majd Miroslav Belančić aktivista közreműködésével kiosztották azokat az adai strandfürdőbe szóló hatvannapos idényjegyeket, amelyeket Ada község önkormányzata biztosított harminckilenc önkéntes véradónak, hogy jutalmazza eddigi véradói tevékenységüket, és a továbbiakban is erre ösztönözze őket.

A Vöröskeresztben minden évben június 14-e, a véradók világnapja alkalmából megünnepeljük a véradókat. Az idén ez alkalomból június 12-én egy nagyon szép és tartalmas kiránduláson voltunk Galambócon, meglátogattuk a szendrői várat, majd az Ezüst-tónál hűsöltünk. Ez egész napos kirándulás volt, amelynél a költségek kisebb részét állta a véradó, a nagyobb részét a Vöröskereszt. A kiránduláson huszonheten vettek részt – magyarázta Velez Teodóra, a Vöröskereszt adai titkára. – A véradók világnapján szoktuk kiosztani a többszörös, jubiláló véradóknak az elismeréseket. Az idén azonban kevés jubilálónk van, ezért úgy döntöttük, hogy meghívjuk és megvendégeljük egy bográcsos étellel azokat az önkénteseket is, akik az idén medencebérletet kapnak a helyi önkormányzattól. Ez ügyben az együttműködés tavaly kezdődött el Ada község önkormányzatával, amikor felkértük őket, hogy az adai strandfürdőbe bérlet biztosításával ösztönözzék a véradókat, mert nagyon kevesen vannak.

Az ünnepségen részt vevő véradók

Az ünnepségen részt vevő véradók

Minden alkalommal 420 meghívót kiküldünk az adai véradó napra, és több mint 200-at a moholira, mégis egy év alatt mindössze nyolcvan véradó adott vért. A régi véradók már elkötelezték magukat a véradás mellett, viszont ösztönözni kellene azokat, akik kevesebbszer adtak, hogy rendszeresen vegyenek részt a véradó napokon. Továbbá, ha valaki három-négy alkalommal adott vért, és hall arról, hogy kedvezmények és jutalom is van, akkor talán könnyebben vállalkozik rá. Tudjuk, hogy a véradó nem a jutalomért ad vért, de valamivel meg kell mozdítani az embereket, köztük a fiatalokat, mert elöregszik a véradó réteg. Ebből a megfontolásból azok kaptak idényjegyet a strandfürdőbe, akik eddig kevesebb alkalommal adtak vért. Az elmúlt évhez viszonyítva nagy előrelépés történt, mert tavaly 15 alkalomra szóló belépőjegyet kaptunk, az idén viszont 60 napos belépőt, amivel augusztus 17-ig fürödhetünk. Összesen harminckilenc személy kapott medencebérletet, amelynek az értéke mintegy 105 000 dinár – magyarázta Velez Teodóra.