2024. április 24., szerda

Majdnem megdőlt a tavalyi rekord

A következő lomtalanítási akció szeptemberben várható

Befejeződött a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tavaszi lomtalanítási akciója. A március 22-én kezdődött program keretében 34 helyi közösség területéről gyűjtötték be a háztartásokban felgyülemlett limlomot az idén.

A lakosok az öt köbméter űrtartalmú, kihelyezett konténerekbe dobhatták a kertjükben, udvarukban, garázsukban, erkélyükön, pincéjükben vagy a padlásukon tartott, és feleslegessé vált darabos hulladékot. A korábbi évekhez hasonlóan a közvállalat most is a városon kívüli helyi közösségekben kezdte a szemét gyűjtését, és az előre meghatározott ütemterv alapján munkáját a város központjában folytatta. A városrészek meghatározott pontjain egy-két napra helyezték ki a konténereket, melyeket naponta kétszer ürítettek ki a közvállalat dolgozói.

Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője elmondta, akciójuk mindig nagyon népszerű a szabadkai polgárok körében, leginkább a külvárosi települések lakói várják a konténerek kihelyezését.

– A tavaly tavasszal megszervezett programunk során rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttünk be a kihelyezett konténerekből. Akkor csaknem 1000 konténert ürítettünk ki a tavaszi programunk ideje alatt, a szemét súlya összesen 1128 tonnát nyomott. Az idén valamivel kevesebb limlom gyűlt össze ugyanannyi tárolóból, összesen 1125 tonnát számoltunk – mondta az illetékes.

A közvállalat munkatársa lapunknak elmondta, a polgárok folyamatosan figyelték, hogy mikor hova helyezik ki a konténereket, egyes helyi közösségekben már a tárolók kihelyezése előtt kivitték a szemetet, ami kellemetlenségeket okott a környéken élőknek.

– Vannak olyan helyi közösségek, amelyekben alig várják az akciót. Voltak olyan területek, ahol a konténerek kirakása előtt és után, azaz a kijelölt napokon kívül is kivitték a szemetet, és a földön hagyták. Mi természetesen mindig összeszedtük a szétszórt hulladékot. A polgárok nemcsak a nagyobb darabos limlomtól szabadultak meg, hanem építkezési törmeléket és egyszerű háztartási szemetet is a tárolókba dobtak, holott azoknak nem ez a rendeltetésük. Sok helyi közösségben több konténert is ki kellett tennünk. Az akció célja, hogy ne az árkokba, bozótosba, erdőkbe kerüljön a szemét, hanem a megfelelő helyre, mert ellentétes esetben illegális szemétlerakók keletkezhetnek – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

Mint mondta, a legtöbb nagydarabos és háztartási hulladékot Csantavérről, Nagyfényről, Újzsednikről, Györgyénből és Kisradanovácról vitték el.

A következő lomtalanítási akciót szeptemberben szervezi meg a közvállalat. Azok, akik lemaradtak a lomtalanítási lehetőségről, hulladékukat saját szervezésben is elszállíthatják a városi tárolóba, ahol a közvállalat négy dinárért veszi át a szemét köbméterét. A közvállalat egy utánfutónyi szemetet ingyen beenged a szeméttelepre.