2024. április 25., csütörtök

Történelemóra kerékpáron

Környezetvédelmi és helytörténeti délelőttöt szerveztek Verbászon

Az idei tanév utolsó, hatodik környezetvédelmi óráját tartották meg a múlt héten a verbászi Testvériség–egység Általános Iskola hatodikos diákjai és a helyi Ökológiai Mozgalom tagjai. A diákok ezúttal közös kerékpártúrán vettek részt, amelynek egyik állomása Kiss József (1748−1813), a Ferenc-csatorna építőjének síremlékének megtekintése, a csatorna és az itt található egyik legrégebbi zsilip történetének megismerése volt.

Ratko Đurđevac, az Ökológiai Mozgalom elnöke a diákoknak elmondta, hogy Kiss József volt az, aki 228 évvel ezelőtt megtervezte a Duna és a Tisza között lévő mocsarak lecsapolását. A csatorna ásatását követően 1802-ben 225 kilométerrel lerövidült a Kárpátokból Budára és Bécsbe szállítandó só, fa, ércek és az itteni gabona útja. A Ferenc-csatorna megásásával Bácskában több ezer hold fold vált termővé, amelynek következményeként tízezerszámra érkeztek a letelepülni óhajtó családok.

− Ma tulajdonképpen egy kirándulással egybekötött kerékpártúra keretében elkarikáztunk Kiss József sírjához, ahol elmeséltem a gyerekeknek, hogy tulajdonképpen ki volt ő, miért jelentős a munkája nemcsak a verbásziak, hanem az egész régiónak. Szerintem kevés a lehetőség, hogy a diákok a tananyag keretében elsősorban helyi vonatkozású történelemről és problémákról tanuljanak, ennek egy részét igyekeztünk a mai kirándulással pótolni. Szerintem nagyon kevés ember tudja igazán, hogy mekkora jelentőségű a Bácskai-Nagy-csatorna, és hogy miért kell folyamatosan harcolni a csatorna tiszta vizéért. Kevesen tudják, mert ha nem így lenne, akkor nem hagytuk volna, hogy a csatorna tönkremenjen és legyen a vize – magyarázta a verbászi „zöldek” elnöke.

Jelena Škundrić, a hatodikosok matematikatanárnője elmondta, a tervezett közös környezetvédelmi műhelymunkák teljes egészében megvalósultak.

− Az Ökológiai Mozgalommal sikeresen megvalósult a hatodikosok Környezetvédelmi kisiskolája elnevezésű projektumsorozat, amelynek fő célja, hogy a diákok közvetlenül megtanulják és megtapasztalják környezetvédelem fontosságát és jelentőségét. Több műhelymunkát tartottunk, és az itt elsajátított tudást alkalmazni tudják a mindennapi életben. A természet óvásával tulajdonképpen a környezetvédelmi rendszert óvjuk, amelynek magunk is részesei vagyunk – fogalmazott Jelena Škundrić.