2024. március 28., csütörtök

Kamatmentes kölcsön a mezőgazdászoknak

Az igényelt összeg banki és egyéb költségeit a szenttamási önkormányzat fedezi

A mezőgazdaság támogatását célzó intézkedések egyikének megvalósításával a szenttamási önkormányzat ismét lehetőséget biztosított a mezőgazdasági termelők számára gyors, kamatmentes kölcsönökre a mezőgazdasági termelés megerősítése és fejlesztése céljából. Az erről szóló szerződést Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és Đuro Radović, valamint Svetlana Lukić, a kragujevaci Direktna Banka képviselői írták alá, és arra kérték a gazdákat, hogy a legkedvezőbb feltételekkel pályázzanak pénzeszközökre.

– Bankunk a mezőgazdaság további fejlődése és a bejegyzett mezőgazdasági termelők további támogatása érdekében az idén újra megállapodást írt alá a szenttamási önkormányzat képviselőivel, amely lehetővé teszi a forgótőkének szánt kamatmentes támogatást. A megállapodás csak Szenttamás község területére vonatkozik. Dinárban folyósított kamatmentes hitelekről van szó, a felső határ 500 ezer dinár, a visszafizetési határidő pedig 12 hónap. Ezek a kölcsönök teljes mértékben a gazdálkodók igényeihez igazodnak, így a hizlaláshoz, továbbá a takarmány, a vetéshez szükséges alapanyagok, az üzemanyag stb. vásárlására igényelhetők − magyarázta Radović.

Szenttamás polgármestere felszólította a mezőgazdasági termelőket, hogy használják ki a kedvező lehetőséget és pályázzanak az önkormányzat által támogatott forrásokra.

− Jó üzleti kapcsolatot ápolunk a bankkal, elégedettek vagyunk azzal, ahogyan a korábbi szerződések megvalósultak, és ezért folytatjuk együttműködésünket ebben az évben is. A hitelekről szóló megállapodásról tudni kell, hogy teljesen kamatmentes, valamint azt, hogy az összes banki költséget, a dokumentumok feldolgozási költségét, és minden további kiadást az önkormányzat fedez. Az igényelt hitel maximális összege 500 ezer dinár lehet. A mezőgazdasági termelőknek csak annyi a dolguk, hogy jelentkezniük kell a Helyi Gazdaságfejlesztési Irodában (KLER), és teljesíteniük kell az alapvető technikai feltételeket, pontosabban csakis a bejegyzett gazdaságok jönnek számításba – fogalmazott Radivoj Debeljački.

Kiemelte, az önkormányzat az idén egymillió diárral támogatta a mezőgazdaságot, ezzel egyidejűleg pedig különböző projektumok által 17 millió dinár értékű beruházást sikerült megvalósítani, mégpedig úgy, hogy az egymillió dináros beruházásnak köszönhetően mintegy 40 bejegyzett mezőgazdasági termelő kapott kedvezményes kölcsönt. Egyúttal felszólította a termelőket, hogy használják ki a kiváló lehetőséget.