2024. március 28., csütörtök

Modrić továbblőtte a horvátokat a csoportból

Pofonegyszerű volt a képlet a két egypontos csapat, Horvátország és Skócia glasgow-i találkozója előtt a D csoport utolsó fordulójában: csak az jut tovább a nyolcaddöntőbe, amelyikük megnyeri a mérkőzést, döntetlen esetén viszont mindketten biztosan búcsúznak, azaz mindkét félnek támadásra kellett berendezkednie.

A vezetést a horvátok ragadták magukhoz a 17. percben, amikor Nikola Vlašić egy fejesből kapott passzt estében rúgott a kapu bal alsó sarkába. A skótok azonban ekkor még egyenrangú ellenfélnek tűntek, sőt az első félidőben veszélyesebben is támadtak, aminek még a 45 perces sípszó előtt meglett az eredménye. Egy rossz felszabadítást követően ugyanis Callum McGregor nagyjából a tizenhatos pereméről Dominik Livaković kapujába bombázott, ezzel nemcsak megszületett a skótok első gólja az Eb-n, de úgy tűnt, még nagyobb lendületbe jöhetnek a folytatásra.

Mégis Luka Modrić két emlékezetes villanása volt az, ami eldöntötte a mérkőzést, megmentve a világbajnoki ezüstérmeseket a korai kiesés blamájától. Előbb ő maga talált be egy kapásból meglőtt labdával 17 méterről, majd pedig szögletrúgással találta meg Ivan Perišić fejét, aki egy precíz csúsztatással szerzett védhetetlen találatot. Mivel a csehek 1:0-ra kikaptak az angoloktól a párhuzamosan zajló mérkőzésen, Horvátország a csoport második helyén jutott tovább és majd az E csoport másodikjával találkozik június 29-én az egyenes kieséses szakaszban.

Glasgow: Horvátország–Skócia 3:1 (1:1)

Hampden Park, vezette: Fernando Rapallini (argentin). Gólszerzők: Vlašić a 17., Modrić a 62., Perišić a 77., illetve McGregor a 42. percben.