2024. április 19., péntek
D CSOPORT

Sterling fejesével az élre!

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a skótok elleni gól nélküli döntetlen után rengeteg kritikát kapott a szigetországból, miszerint nem aknázza ki a keretben lévő támadópotenciált. Kedden este, a D csoport utolsó körében mintha erre reagált volna egy, a korábbihoz képest kicsit megváltoztatott kezdő tizeneggyel. A 4–2–3–1-es felállás lehetőséget adott Grealishnek, Sterlingnek és Kane-nek, hogy kihasználják gyorsaságukat, de később a csereként pályára lépő fiatal Bellingham és Rashford is bizonyíthatott. A csehek az előzőekben bevált magas presszinggel próbálták megakadályozni Anglia előretörését, de bő tíz perc után már egyértelmű volt, hogy Šilhavý gárdája saját vesztébe rohan. Sterling rögtön a kezdés után a kapufát is eltalálta, majd lövése is volt, de Kane is akciózott. A 12. minutumban aztán Grealish beadását közelről fejelte kapuba Sterling, ezzel el is döntötte a találkozót. A cseheknél Holeš és Souček veszélyeztetett, de a Stones–Maguire hátvédpáros ezen az estén kiválóan végezte munkáját. Anglia csoportelsőként jutott tovább, de Csehország is folytatja a kontinensviadalt, hiszen a csoportharmadikként összegyűjtött négy pont elegendő a továbbjutáshoz.

London: Csehország–Anglia 0:1 (0:1)
Wembley, 22 500 néző, vezette: Artur Soares Dias (portugál). Gólszerző: Sterling a 12. percben.
Csehország: Vaclík – Čelůstka, Coufal, Kalas, Bořil – Holeš (Vydra, 84.), Souček – Masopust, (Hložek, 65.), Darida (Kral, 65.), Jankto (Ševčík, 46.) – Schick (Pekhart, 75.). Szövetségi kapitány: Jaroslav Šilhavý.
Anglia: Pickford – Walker, Stones (Mings, 79.), Maguire, Shaw – Philips, Rice (Henderson, 46.) – Saka (Sancho, 84.), Grealish (Bellingham, 68.), Sterling (Rashford, 67.) – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

A csoport végeredménye:

1.  Anglia  3   2   1   0   2:0   7 
2.  Horvátország  3  1  1  1  4:3  4
3.  Csehország  3  1  1  1  3:2  4
4.  Skócia  3  0  1  2  1:5  1