2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Négy magyar érem Isztambulban

A tokiói olimpián szereplő mind a négy magyar kötöttfogású birkózó dobogóra állhatott a Törökországban, Isztambulban megrendezett rangos nemzetközi viadalon, a 38. Vehbi Emmre–Hamit Kaplan-emléktornán, amely egyben az olimpia főpróbájának is tekinthető.

A legelőkelőbb helyen Szőke Alex zárt, aki a 97 kilogrammosok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgár Milovot, majd a török Cebit és a kirgiz Mahmudovot is legyőzve a döntőbe került, amelyben a vb- és Eb-címvédő orosz Jevlojevtől kikapott, és a második helyen zárt.

A szintén világ- és Európa-bajnoki címvédő Lőrincz Tamás (77 kg), valamint Korpási Bálint (67 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) bronzérmet nyert. Előbbi a vb-második kazah Zsadrajevtől kikapott, a helyosztón viszont technikai tussal múlta felül a török Akkoyunt. A 67 kilóban induló, egy súllyal feljebb vb- és Eb-győztes Korpási az U23-as Eb-második török Kamalt és a felnőtt-Eb-második orosz Abdullajevet magabiztosan verte, majd 1:1-gyel kapott ki a vb-, Eb-aranyérmes orosz Szurkovtól, a bronzmeccsen pedig elsöpörte a kirgiz Aszikejevet.

A világbajnoki második Lőrincz Viktor az Ázsia-bajnok iráni Alizadeh legyőzését követően kikapott az U23-as Eb-nyertes orosz Margarjantól, a vigaszágon aztán a junior- és katonai vb-első orosz Kodzokovot, majd a bronzmeccsen a kazah Turszunovot is legyőzte, és szintén harmadik lett.

Csapatban Törökország 192 ponttal végzett az élen Oroszország (177) és Irán (132) előtt, Magyarország az 5. lett 65 ponttal.
Szerbiai versenyző nem vett részt ezen a tornán.