2024. április 25., csütörtök

Fajátékok a fejlődésért és a szórakozásért

A szabadkai Kockica eco toys műhelyében a didaktikai fejlesztőjátékokon kívül Braille-írással ellátott és Montessori-eszközök is szerepelnek

Amikor a fajátékokra gondolunk, általában az építőkockák, a kirakók, a geometriai testek, az abakuszok, a dominók juthatnak eszünkbe. Ám nemcsak egyszerű, napi szinten használt, a legkisebbek által kedvelt kockák, kirakósok, tologatós kiskacsák, hinták és egyéb játékok készülhetnek fából, hanem fejlesztőjátékok is. A szabadkai Kockica eco toys kisipari műhely már több mint 32 éve gyárt fából készült játékokat. Az évek során a kínálatuk folyamatosan bővült, gazdagodott. Mára a klasszikus fajátékok mellett didaktikai és képességfejlesztő eszközöket, interaktív okostáblákat, Montessori-eszközöket is gyártanak, valamint vakok és gyengénlátók számára Braille-eszközöket is készítenek. Általában gyógypedagógusok, pszichológusok, oktatási intézmények felkérésére is dolgoznak. A játékaikat hat hónapos kortól 99 éves korig mindenkinek ajánlják. A Kockica eco toys tulajdonosai nemrég a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti beszélgetéssorozatának vendégei voltak.

Szabó Rác Júlia és Sándor Szilvia, a vállalkozás tulajdonosai elmondták, a gyártáskor arra is fokozottan ügyelnek, hogy a végtermék ne tartalmazzon a környezetre és az emberre káros anyagokat, valamint arra is, hogy megfelelően eldolgozzák a fajáték élét, felületét. A játékok többfajta keményfából készülnek, és a végtermékekre környezetbarát, vízbázisú festékek kerülnek. Egy-egy terméket több alkalommal is átnéznek, tesztelnek, mielőtt eladásra kerül. Azt is megtudhattuk, hogy a fajátékokat kézzel festik, és kézzel rajzolják meg a rajtuk található ábrákat, képeket.

A kínálatukban található játékokat több csoportra bonthatjuk. A fa építőkockák között színeseket és natúrakat találunk. Ezek lehetnek egyszerű kockák, rotobilok és geometriai testek. A rotobilok között van olyan termék is, amelyet a fából készült interaktív táblához (szintén a Kockica terméke) lehet használni. Az e csoportba tartozó termékek többsége hároméves kortól használható, ám vannak egyéveseknek készült játékok is, amelyeket nagyobb méretben gyártottak, elkerülve azt, hogy a gyermek véletlenül lenyelje a készlet elemeit. A fa építőkockák, a geometriai testek és a rotobilok fejlesztik a gyermek motorikus képességeit, valamint a koordinációját.

A geometriai játékok csoportjában úgynevezett rakosgatókat találhatunk. A kirakós játék lényege, hogy a gyermek a megfelelő formájú lyukba helyezze vagy az erre kijelölt helyre rakja az adott geometriai formát. Ezek többféle változatban is kaphatóak, például mozaik, törtes rakosgató, geometriai doboz, valamint mágnessel ellátott síkidomok formájában. A geometriai játékok a szem-kéz koordináció, a motorikus képességek, valamint a memória fejlesztésére alkalmasak. Ezeket egy-, két-, három- és négyéves kortól ajánlják.

A matematikai játékok csoportjában a tantárgyhoz kapcsolódó eszközöket találunk. Ezek között többféle abakuszt, számos vagy törtes rakosgatót, matematikai fapálcikákat, számokkal ellátott interaktív táblákat, számos vezetőt, puzzle-t és más játékokat találunk. Vannak kétévesek számára készült játékok, viszont általában a kis- és nagycsoportos óvodásoknak, valamint az általános iskolába indulók számára ajánlottak. A matematikai játékok szintén a szem-kéz koordináció és a memória fejlesztésére készültek, ezenkívül elősegítik a számfogalom kialakulását, valamint az alapműveletek elsajátításában is a gyermekek segítségére vannak.

A kínálatban szereplő társasjátékok között nemcsak olyan klasszikusokkal találkozhatunk, mint az Ember, ne mérgelődj!, hanem például a félgömb, a hold vagy a kaktusz egyensúlyozó elnevezésű játékokkal is. Ezek lényege, hogy az elemeket olyan módon illesszük egymásba, vagy rakjuk a megfelelő helyre, hogy ne essenek le, vagy ne omoljon össze az építmény. Ezenkívül különféle interaktív táblák, kirakók szerepelnek ebben a csoportban. A dominók is ide tartoznak, ám nemcsak katicabogaras, állatos, színekkel-formákkal vagy számokkal ellátott készletek léteznek. Vannak vakok és gyengénlátók számára készített, úgynevezett tapintásos dominók is, amelyek különféle színű és formájú textilanyagokkal vannak ellátva. Ezeknek köszönhetően könnyen ki lehet tapintani őket. Mágneses betűkirakót is vásárolhatunk, amelyek az idegen nyelvek tanulására is alkalmasak, hiszen nemcsak a magyar és a szerb ábécé betűi kaphatóak, hanem az angol és a német nyelvben szereplő betűk is. Emellett az úgynevezett cirill betűző is a termékek között szerepel. Ezeket a legkisebbeknek, akár háromtól ötéves korig ajánlják.

A logopédiai eszközök nagy választékával találkozhatunk a Kockica termékei között. Az úgynevezett Brain Gym, vagyis az Agytorna lényege, hogy a fatáblán található sablonban végigvezessük a pálcát vagy a fagolyót. Például az egyik Agytorna tábláján két kör alakú, csigavonalszerű sablont találunk. Mindössze annyi a feladatunk, hogy mindkét sablonon egyszerre, egy időben vezessük végig a golyót, ám ennek során az ellentétes irányba kell haladnunk. Ez még egy felnőtt számára is nagy kihívást jelent. Az Agytorna nemcsak a motorikus képességeket és a koordinációt fejleszti, hanem a koncentrációt is. Emellett a vakok és gyengénlátók számára tapintható, hangzós dobozok, Braille-szögek is készülnek a Kockica műhelyében. Ez utóbbiaknál különböző alakú fatáblákat látunk, amelyekbe apró lyukakat véstek. Ezekbe kell behelyezni a játékhoz tartozó szegeket. Ezek az eszközök nagy segítségére vannak a vakoknak és a gyengénlátóknak az írás, olvasás elsajátításában.

Az interaktív okostáblák különböző témákhoz kapcsolódnak, például az állatokhoz, a dinoszauruszokhoz, a közlekedéshez, a betűkhöz vagy a formákhoz. A geometrikus vezetőknél a fatáblába vésett nyílásokon, vagyis utacskákon kell végigvezetnünk a megfelelő formákat. Léteznek egy-egy tantárgyhoz kapcsolódó okostáblák is, például betűvezetők. Vannak olyanok is, amelyek tapintható felületekkel vannak ellátva. Az okostáblák nemcsak a szem-kéz koordinációt, a memóriát, a motorikus készségeket fejlesztik. Vakok és gyengénlátók számára is készülnek ilyen eszközök, és például Montessori-okostábla is van, amelyet többféle színű és formájú geometriai formával szereltek fel. Az interaktív okostáblák a háromévesnél idősebb gyermekeknek ajánlják.

A fejlesztőjátékok csoportjában különféle kisvonatokkal, teherautókkal, rakosgatókkal, szétszedhető és felfűzhető elemekből álló játékokkal találkozhatunk, amelyeket már egyéves kor felett is lehet használni. Ezek a gyermek koordinációs és finommotorikus képességein túl a memóriát is fejlesztik.

A képességvizsgáló teszteknél használt játékokat főként a logopédusok, gyógy- és fejlesztőpedagógusok alkalmazzák. Ezek között különféle kirakós játékokat is találunk, illetve a hossz és a sorozat becslésének felmérésére alkalmas eszközöket is. Különféle tematikus puzzle-t és kirakóst is találunk az egyszerű kislány és kisfiú formától egészen az emberi csontvázig. Érdekesség, hogy a Kockica a pszichológusok számára is készít eszközöket, vagyis homokjátékokat, amelyek egy-egy témakörhöz kapcsolódnak.

A Montessori-eszközök csoportjában matematikai játékokkal, például dörzspapíron vagy lapocskákon található számokkal, az alapműveletekhez használt lapokkal, rudacskákkal is találkozhatunk. Emellett számos kártyák, gyöngykészlet, binominális és trinominális kocka, színes hengerek, valamint válogatótálcák is szerepelnek a kínálatban. Az érzékelési eszközök közül henger- és színsorok, a tapintásra használt érdes és sima táblák, geometriai formák is kaphatóak. A nyelvi eszközöknél mozgatható betűk, valamint állvánnyal ellátott rajzsablonok, a földrajzi eszközöknél pedig különféle interaktív térképek szerepelnek.

A felsoroltakon kívül az egyszerű kültéri fajátékok és a legkisebbek számára készült mászókák, mászók is megvásárolhatóak a Kockica szabadkai üzletében és webáruházában.