2024. március 29., péntek
NAGYSZÜNET

Hajrá, nyári szünidő!

Hosszú és kihívásokkal teli iskolaév végéhez érkeztünk. A távoktatással és a kombinált oktatással a hátunk mögött, amikor csökkentett tanítási idő alatt próbáltuk besűríteni a legfontosabb tananyagtartalmakat, lassan elérkezik diáknak, tanárnak a megérdemelt pihenés.

Kérdés, hogy hogyan töltsük a vakáció heteit ahhoz, hogy szeptemberben újult erővel vághassunk neki a következő tanévnek. Az óvodából iskolába induló gyerekek szülei vissza-visszatérően kérdezik, mit tegyenek, hogy a majdani kisdiák könnyebben vegye az elé gördülő akadályokat. Azt tapasztaltam, hogy az iskolaérettségi tesztelésen és beszélgetésen, április folyamán a végzős óvodások jelentős részénél megmutatkozik a hibás hangejtés. A tanítók azonban a szeptemberi iskolakezdéskor már csak a kisdiákok töredékénél figyelnek fel erre a jelenségre. Logopédiai szűrésen minden óvodás átesik, de nem mind vesz részt később fejlesztésben. A kicsik elmondhatatlanul sokat változnak még ebben az életkorban a nyári hónapokban, úgy a beszédüket, mint minden mást illetően, szóval az a félelem, hogy nem fog tudni megküzdeni az iskolai kihívásokkal, többnyire alaptalan. Az iskolába indulókat nem kell abban az értelemben felkészíteni az iskolára, hogy gyakorolják az írást és az olvasást, hanem lehetővé kell tenni a nagymozgások fejlődését, mert annak sokkal nagyobb szerepe van a kisgyerekek fejlődésében. Kihat a finommotorikára, a gondolkodásra, az érésre. Úgyhogy a nyarat érdemes úgy tölteni, hogy szerepet kapjon a futkározás, a kúszás, a mászás, a különböző helyeken való átbújás, a mozgás. Ilyen programmal az alsó tagozatosoknál nem tévedhetünk. Tábort gondosan válasszunk, de ne legyen elvárás a részvétel. Attól, hogy a kicsik egy része boldogan veti bele magát különböző tevékenységekbe számára ismeretlen helyzetben is, nem jelent semmi rosszat, ha a másik kisgyerek viszont nem szívesen venne részt tábori foglalkozásban. A kiskamaszokkal más a helyzet, számukra a saját érdeklődési körüknek megfelelő tematikájú tábor jelenthet életre szóló élményt, hiszen számukra már mások a prioritások. Persze a gondos választás esetükben is indokolt, bár szerencsére az utóbbi években a táborszervezők java felismerte, hogy a gyerekek táboroztatása komoly, előrelátó szervezést és megfelelő szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező szakembereket igényel. Mivel napjainkban elég nagy a hiány a régen mindennapos utcai bandázásokból, a gyerekek számára fontos elérhetővé tenni, hogy a saját évfolyambeliekkel és azon kívül is ismerkedhessenek, barátkozhassanak. Egyáltalán nem jelent hátrányt, hogy mindezt táborok keretein belül, kicsit több felügyelet alatt, célirányosan teszik. Különböző sporttevékenységek űzése is remek nyári időtöltés lehet.

A közös családi nyaralásokat a gyerekek mindig nagyon várják, ha van rá lehetőségünk, akkor talán ez az az egyik olyan program, amellyel a legtöbbet tehetünk értük. A nagyszülőkkel töltött hetek az utóbbi időben talán nem olyan gyakoriak, de nem csak a felügyelet miatt érdemes a nagyszülőkre bízni a gyerekeket. A velük való időtöltés során szerzett tapasztalat, gyakorlati tudás és a kapott figyelem pótolhatatlan.

Az iskolával ne foglalkozzunk, egészen augusztus végéig, és akkor se ismétléssel vagy gyakorlással töltsük az időt! Nézegessük a könyveket, borítsuk be őket, vegyünk színes ceruzákat a gyerekekkel! Aktualizáljuk a tanulósarkot a gyerek változó ízlésének, szükségleteinek megfelelően! Tudom, hogy elvétve akad egy-egy tanító, tanár, aki ad a nyári szünidőre elvégzendő házi feladatot, de ez nem helyes. A szünetet tartalmasan kell tölteni, de nem az iskolai kötelezettségekre gondolva, még ha olyan kevésnek tűnik is az a két-három feladott olvasmány vagy vékonyka könyv. Nem a mennyiség az, ami számít, hanem a tény, hogy a felszabadultság helyett a kicsinek (vagy a szülőnek) azzal kell foglalkoznia, hogy a nyári események áradatában el ne maradjon a sulis házi, mert a szégyenkezés mellett egyessel kezdeni a tanévet nem túl biztató.

Szóval, nyakunkon a nyár, és bár úgy érezhetjük, az előttünk álló bő két hónap végtelen lehetőségeket rejt, roppant gyorsan el fog repülni. Használjuk ki minél jobban!