2024. április 19., péntek

Nem lesz szivárványszínű a müncheni stadion

Szijjártó: Helyesen határozott az UEFA – Heves német tiltakozást váltott ki a döntés

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedi, hogy szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén. A bajnokság helyszíneinek kiválasztott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.
München baloldali polgármestere korábban szivárványszínű kivilágítást javasolt a szerdai mérkőzésen. A kezdeményezéssel egyetértő müncheni városi tanács mind a hat frakciója, ezzel a tolerancia és az egyenlőség melletti kiállásnak adna hangot az álláspontjuk szerint.
Idézték Jens Grittnert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy az UEFA egységes stadionarculatot szab meg, és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett. A szóvivő hozzátette, hogy „talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást".
Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz ott mérkőzés.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetői helyes döntést hoztak, amikor úgy határoztak, hogy nem asszisztálnak a Magyarországgal szembeni politikai provokációhoz – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Luxemburgban az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján.
A tárcavezető magyar újságíróknak az ülés szünetében nyilatkozva üdvözölte az UEFA döntését, és azt mondta: hála Istennek, az európai futballvezetők körében megmaradt a józan ész.
„A tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén" – közölte kedden Markus Söder bajor miniszterelnök.
Twitter-bejegyzésében kiemelte: sajnálatos, hogy a bajor tartományi fővárosban fekvő stadiont nem szabad a szivárvány színeivel megvilágítani, hiszen ez a tolerancia és a szabadság jó jele lett volna.
„Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben" – tette hozzá a legkisebb német kormánypártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) is vezető tartományi kormányfő.
A német politika legfelső szintjén mások is bírálták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntését, amellyel elutasították a müncheni városvezetés kérését a rendkívüli díszkivilágítás engedélyezésére.
„Az UEFA döntése keserű, de várható volt" – írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy az elutasítás miatt a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt.
„Az LMBTI-jogok emberi jogok" – írta Paul Ziemiak, Angela Merkel kormányának államminisztere.
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára szerint az UEFA téves és csalódást keltő döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával. A döntés révén hiteltelenek az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai – áll a politikus Twitter-bejegyzésében, amely szerint a labdarúgó tornák  a sokszínűség, a nyitottság és a kölcsönös tisztelet ünnepei.
A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azt írta, hogy eleve nem várt sokat az UEFA-tól, és a díszkivilágítást elutasító döntés azt mutatja, hogy „még cikibbek vagytok annál, amit gondoltam". „Szégyelljétek magatokat" – írta a politikus.
Több német társadalmi szervezet is tiltakozott, több aréna üzemeltetője, köztük a berlini olimpiai stadioné (Olympiastadion Berlin GmbH) pedig közölte, hogy a müncheni mérkőzés idejére szivárványszínű díszkivilágítást kap az épület.
Ugyanakkor a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) üdözölte az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának betiltását.
„Egyáltalán nem helyénvaló az az arrogancia, amelyet a német politika európai partnerországaink felé mutat, ezért helyes az UEFA döntése" – közölte Alice Weidel, az AfD társ-frakcióvezetője.