2024. március 29., péntek

Vučić: Soha!

Jelenleg is tart a Képviselőház 5. rendkívüli ülése, amelyen Aleksandar Vučić a képviselőket tájékoztatja a Belgrád - Pristina párbeszédről.

A szerb államfő elmondta, hogy nem egyszerű feladat elé néznek, és nincs idő a nagy elvárásokra, vagy azokra, amelyek nem reálisak.

Kiemelte, hogy régebben el kellett halasztani Koszovó kérdését, azonban ezzel semmit nem oldottak meg. Hozzátette, hogy kötelességgel tartoznak a szerbiai polgárok felé azzal, hogy ezt megoldják.

Kitért a szerbek Koszovóból való kivándorlására, különösen abban az időszakban, amikor a nemzetközi erők megérkeztek Koszovó területére.

– A szerben nincsenek többen, mint 95.000, az albánok pedig nincsenek többen egy milliónál – mondta Vučić, és hangsúlyozta, hogy a albánok aránya a szerbekhez 1:15-höz.

– Ez eléggé sokatmondó arról, hogy mekkora súllyal szembesül népünk és hazánk. Nagyon sokat tettünk, amire büszkék lehetünk. Átlagosan kb. 500 millió eurót adtunk embereinknek évente – jelentette ki az elnök, majd hozzátette, hogy a kivándorlás kisebb, de továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az emberek a jobb életért mennek Közép-Szerbiába.

Szerbia elnöke elmondta, hogy a koszovói szerbek nehezebben élnek, és tárgyalásokat akarnak, hogy kompromisszumot érjenek el. Hozzátette: ha valaki feloldja a konfliktust, nem az a kérdés, hogy kinek van több fegyvere, ki az erősebb, hanem, hogy kinek van joga gyermekeket koporsóban visszahozni. Rámutatott, hogy a nyugati országok nem fogják megváltoztatni az álláspontjukat Koszovóval kapcsolatban.

A Belgrád - Pristina párbeszéddel kapcsolatban elmondta, hogy semmi nincs elrejtve a nyilvánosság elől. Hozzátette, hogy az általános egyezményt minden gyermek el tudja olvasni és fel tudja fogni.

Kiemelte, hogy a párbeszéd az egyetlen megoldása Koszovó kérdésében, és Szerbia már teljesített minden feltételt, azonban Albánia nem hajlandó teljesíteni az ő kötelezettségeit.

– Az egyetlen téma az volt, hogy mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét. Kurti felém fordult, és ötször megkérdezte, hogy mikor, mikor, mikor, mikor, mikor? Azt mondtam neki, hogy soha – mondta Vučić.