2024. április 23., kedd

Száguldhatnak a vonatok Belgrád és Újvidék között?

A Belgrád-Újvidék vasút felújítását követően 2022 elején indulhatnak el az első vonatok ezen az útszakaszon, melyek elérhetik akár a 200 km/h sebességet is. A Danas napilap forrásai szerint a Stadler típusú vonatok valóban képesek elérni a 200 km/h sebességet, és az első szerelvényeket októberben le is szállítják, de a vasúti sínek nem lesznek képesek mindenütt ekkora teljesítményre. 

A két város közötti vasúti szakasz összesen 75 kilométer, de csak 15 kilométeres szakaszon lesz lehetséges a 200 kilométeres száguldás. Ezt a távot a vonat négy és fél perc alatt megteszi. 

A napilap arról is beszámol, hogy eszerint nehezen hihető, hogy a két város közötti távot fél óra alatt megtehetjük, mint azt az illetékesek állítják.

A szakemberek korábban is úgy nyilatkoztak, irreális elvárás, hogy az egész szakaszon 200 km/h sebességgel közlekedjenek a vonatok.

A Belgrád-Újvidék vasútvonal első, 34,5 km hosszú szakaszának felújítását (Ópázováig) a China Raiway International és a China Communication Construction Company vállalatok végzik. A kínai kölcsönből készülő befektetés befejezésének határideje szeptember.

A második szakasz Ópazovától Újvidékig tart, 40,4 kilométer hosszú, orosz kölcsönből készül, és az év végéig kell, hogy befejezzék.

A munkálatok összértéke 850 millió euró.