2024. március 29., péntek

Pásztor István: Az Álmok Vasútja sem marad sokáig álom

Június 23-ától, holnaptól az összes határátkelő dolgozni fog Szerbia és Magyarország között – erősítette meg korábbi bejelentését Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító műsorának vendégeként. Eszerint a már működő határok mellett szerda reggel 7 órakor megnyílik a Rábé–Kübekháza, a Horgos II–Röszke II és a Haraszti (Rastina)–Bácsszentgyörgy átkelő, és a járványhelyzet előtti megszokott munkaidőben kezdenek dolgozni.

– Az élet normális kerékvágásba terelésének újabb, nagy megerősítése lesz ez. Köszönöm mindenkinek a türelmet, a döntéshozók megértését, nyitottságát – nyilatkozta a VMSZ elnöke, miközben megjegyezte, hogy a határon gyakran előforduló, méltatlanul hosszú várakozás nyilván mégsem csupán a határátkelőhelyek számától függ, hanem attól is, hogy milyen ütemben dolgoznak a vámszervek.

Az Álmok Vasútjának, a Dream Railwaynek nevezett vasúti szakasz sem marad sokáig álom erősítette meg Pásztor István az interjúban, nagyon is reális, hogy jövő ilyentájban már fél óra, 40 perc alatt vasúton Szabadkáról Szegedre juthatunk. A határ mindkét oldalán megkötötték a szerződést a kivitelezőkkel.

– A szerződés értéke 10,277 miliárd dinár vagyis 87,6 milió euró, s ez a pénz már biztosítva van, a munkálatok megkezdődtek. Új sínpárt, szignalizációt, beléptető kapukat állítunk fel, a vasútállomások épülete is megújul. Modernizáljuk a vámellenőrzést is, hogy az utazóknak ne kelljen leszállniuk a vonatról és libasorban várakozniuk, hanem egy korszerű, a mai idők elvárásainak megfelelő rendszerben lépjék át a határt. A vonal a lokális utazásra is lehetőséget teremt, de hangsúlyoznám, hogy valamennyiünk életminőségét fogja javítani, mert a távolság lerövidül, és kb. annyi idő alatt lehet majd Szegedre eljutni Szabadkáról, mint pl. Csantavérről Szabadkára. Tehát remélhetjük, hogy a határ túloldalán dolgozók között lesznek olyanok, akik ennek a lehetőségnek köszönhetően hazaköltöznek – fejtette ki véleményét Pásztor István.

A továbbiakban kifejtette, a vége felé jár a vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának építése, és 2025-ig várható az Újvidéktől Szabadkáig, az országhatárig terjedő szakasz építese. A palicsi építkezésekről szólva Pásztor kijelentette, hogy a wellness központ legfeljebb 2022 elejéig készülhet el, amikor a működtetését is meg kell oldani. A szabadkai Népszínház esetében is a működtetés kérdése kerül lassan előtérbe, ugyanis a korszerű épület racionális fenntartást igényel, ami nem zárja ki azt sem, hogy a művészeti és műszaki vezetőséget kell kinevezni az élére.

A rádióinterjú során az elnök megerősítette, hogy augusztusig befejeződnek a munkálatok a szabadkai Vackor (teljes nevén: Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény) kiépítésén. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megvalósuló, a Magyar Kormány támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével készülő korszerű épületben mintegy száz kicsiny elhelyezésére lesz lehetőség, akiket már őszre ott helyezhetnek el a szüleik. A pályázat idejekorán megjelenik, és nyilvános lesz.