2024. március 29., péntek

Lassan halad a robbanás okainak feltárása

A čačaki Sloboda fegyvergyár környékén biztonsági okokból sem a helyszínelés, sem a gyártás nem folytatódhat

Szombaton este újabb robbanás rázta meg Čačakot, és a Sloboda fegyvergyár közelében ismét tűz ütött ki. A lángokat sikerült megfékezni, és a lakosságot is biztonsági okokból evakuálták a környékről. Nebojša Stefanović védelmi miniszter tegnapi televízós szereplése során kijelentette, a legutóbbi robbanás okainak feltárása nagyon lassan halad. Szavai szerint addig nem tudnak szakértőket kiküldeni a terepre, amíg el nem hárítják az újabb robbanás veszélyforrásait.

A védelmi miniszter a Pink televízióban elmondta, a Sloboda gyárban a 17 nappal ezelőtt történt robbanás vizsgálatának eredményei sem érkeztek meg, ezeket a napokban várják. Mint kifejtette, ha a bírósági szakértők bűntetőjogi felelősséget állapítanak meg, a gyanúsítottaknak a törvény előtt kell felelniük. A miniszter szerint a termelés sem folytatható a gyárban mindaddig, amíg nem teremtik meg a biztonságos munkafeltételeket.
Kitért a hétvégi balesetre is. Elmondta, szerencsére ezúttal a robbanás nem követelt emberáldozatot, és senki sem került életveszélyes állapotba. Megsérültek ugyan a környező lakóépületek, de tudni kell, hogy valamennyi szabálytalanul felépített létesítmény, és túl közel voltak a raktárhelyiséghez. Szavai szerint a lakosság is felelőtlenül építkezett, nem fogta fel, hogy a saját életét sodorta veszélybe. A minisztérium további védőfalak építését fontolgatja.
Darko Trifunović, a Nemzetközi és Nemzeti Biztonsági Intézet titkára a Prva televízión tett tegnapi vendégszereplése során bírálta az illetékes szolgálatok helyzetfelmérését és a katonai biztonsági ügynökséget (VBA). Szavai szerint csődöt vallottak, ugyanis a Sloboda gyárban az illetékes szerveknek már a gyárban történt első robbanás után intenzívebben kellett volna reagálniuk, megerősíteni a védelmi intézkedéseket. Érdekesnek nevezte, hogy a čačaki Sloboda fegyvergyárban nem voltak ilyen jellegű szerencsétlenségek a gyár megalakulásától egészen a kilencvenes évekig. A titkár az új robbanás helyzetfelmérésétől sokat vár, mert nem szabad szem elől téveszteni, hogy a Sloboda gyárban, ahol a töltények gyártása folyik, minden felszerelés és berendezés új.
Trifunović rámutatott, hasonló robbanásokra volt példa Európában is, melyek az aktuális politikai helyzettel hozhatók összeggésbe. Kiemelte, hogy Bulgária és Csehország is nyomozást folytat az orosz titkosszolgálat ellen, azzal gyanusítják, hogy olyan katonai raktárakat semmisített meg, amelyekről azt feltételezték, hogy Ukrajnát látják el különböző fegyverekkel. Ezért szavai szerint felvetődik a kérdés, hogy vajon a Sloboda raktáraiból került-e fegyverzet az ukrajnai harctérre?
Trifunović kiemelte, nem szabad szem elől téveszteni, hogy a čačaki fegyvergyárban nem egy, hanem két robanássorozat történt. Éppen ezért a VBA-nak már az első robbanás után nagyobb figyelmet kellett volna fordítania a történtekre. Mint hangsúlyozta, az illetékes szolgálatok is felelősséggel tartoznak.