2024. április 20., szombat

Az EU az idénymunkások védelmében

Kampányt indított az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) az EU területén idénymunkát vállalók tisztességes és biztonságos munkafeltételeinek kialakításáért.

Az idén júniustól októberig tartó megmozdulást az Európai Bizottság, a be nem jelentett munkavégzés elleni európai platform, az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) hálózat segíti az EU tagállamaival és a szociális partnerekkel együtt.
Becslések szerint az Európai Unió évente mintegy 850 000 polgára vállal idénymunkát származási országán kívül. Nekik, amikor az EU egy másik államában dolgoznak, ugyanúgy joguk van tisztességes munkafeltételekre, mint a helyi foglalkoztatottaknak, de munkájuk ideiglenes jellegére való tekintettel sérülékenyebbek, és érzékenyebben reagálnak a bizonytalan élet- és munkakörülményekre, a csalásokra és bántalmazásokra. Ráadásul helyzetüket jelentősen megnehezítette a világjárvány miatti egészségügyi kockázat. Ezért indított az ELA széleskörű kampányt, melynek célja, hogy mind a munkavállalókban, mind a munkaadókban tudatosítsa jogaikat és kötelezettségeiket, és arról is tájékoztassa őket, szükség esetén milyen szolgálatok segíthetnek jogaik érvényesítésében.
Cosmin Boiangiu, az Európai Munkaügyi Hatóság végrehajtó igazgatója így fogalmazott: ,,Az ELA azárt jött létre, hogy támogassa az Európai Unió országait és a szociális partnereket annak szavatolásában, hogy a mobilis munkavállalóknak és munkaadóknak hasznára váljanak a hazájukon kívül végzett munka tisztességes körülményei. Az idénymunkásoknak kulcsfontosságú szerepük van gazdaságunk fontos szektoraiban, miközben tevékenységüket különösen érzékenyen érintette a koronavírus-járvány. Az EU tagállamai és a szociális partnerek tudják, hogy számíthatnak az ELA támogatására. Az uniós munkaügyi hivatal a szezonális munkát vállalókkal kapcsolatos jogok és kötelezettségek tudatosítására törekszik, és segíti a vonatkozó uniós és nemzeti törvények érvényesítését. A tisztességes munka nem idényjellegű”.