2024. április 23., kedd

A bitcoin értéke 30 ezer dollár alá zuhant

A bitcoin értéke 30 ezer dollár alá csökkent, méghozzá első alkalommal január óta és az első kriptovaluta, amely megérezte a kínai korlátozó intézkedéseket ezzel a decentralizált piaccal szemben – írja az N1 hírportál.

Közép-európai idő szerint ma 14.50 körül a bitcoin értéke 29.590 dollárra változott, amely 9,25 százalékos csökkenést jelent. A nagyon instabil kriptovaluta ennek ellenére továbbra is 2,2 százalékkal többet ér, mint az év elején. Az értéke azonban 54 százalékkal csökkent a történelmi maximumához képest, amelyet még április közepén ért el. Akkoriban a bitcoin 64.870 dollárt ért.

A kínai kormány által meghozott korlátozásoktól való aggodalom, valamint a bitcoin és más kriptovaluták elfogadásának elhalasztásától való félelem, amely az életkörülményekre gyakorolt hatása miatt következhetne be, nyomást gyakorol a piacra – mondta egy elemző.

A kínai kormány kreatív kampányt folytat a bitcoinbányászat iparának megakadályozására. A kriptovaluták volt előállítóinak elmondása szerint a kínai Szecsuan tartományának energia szolgáltatóit arra utasították, hogy egy ideig szüntessék meg ezeknek a vállalatoknak az árammal való ellátását.

A tavalyi év végétől a bitcoin egyre inkább magához vonzotta az institucionális beruházókat, a Wall Street bankjaitól kezdve az ipari csoportokig, mint amilyen a Tesla elektromos gépkocsikat gyártó cég.

Emellett egyes beruházók a kriptovalutákban megfelelő módot láttak, hogy a járvány folyamán szerzett megtakarításaik egy részét ebbe fektessék bele. Ennek köszönhetően a kriptovaluták piaca, amelyen belül a bitcoin messze a legnagyobb, addig növekedett, míg el nem érte a mintegy 2.500 milliárd dollárt május közepén.

Ennek ellenére a kínai szigorú magatartás mellett a bitcoin komoly kritikákat kap az áram nagymennyiségű használata miatt.