2024. március 29., péntek

Művelődési Nyár Futakon

Vakációs hangulatot teremtett a Művelődési Nyár rendezvény, amelyet június 1-je és július 7-e között tartanak meg a peremvárosi faluban.
A Futaki Művelődési Nyár rendezvénysorozat főként a legkisebbek szórakoztatására, oktatására összpontosít, de a fiatalokról és az idősebbekről sem feledkeztek meg a szervezők.

– Szeretném kiemelni a műhelymunkákat, amelyeket a futaki általános iskolákkal együtt szerveztünk meg. A kisgyermekeknek alkalmuk volt pl. a Milyen volt a nagymamám idejében a divat? elnevezésű műhelymunkán megismerni az akkori divatot, a gyermekekkel elbeszélgettünk a népviseletekről is. A műhelymunkát a Desanka Maksimović Általános Iskolában rendeztük meg. Ezt követően megtartottuk a Kis kreatívok műhelymunkát, ahol a a gyermekek megtudhatták, hogyan készültek egykoron a fajátékok és a rongybabák, mivel a boltokban sokáig nem lehetett játékokat vásárolni. Az egyik modernebb műhelymunka a hiphopzenéről szólt, mindenki táncolt, nevetett, jól érezték magukat – magyarázta Aleksandra Dobrin, a futaki Mladost Kultúrközpont munkatársa.

A műhelymunkákon kívül több színházi előadást is tartottak, és filmvetítéseket is szerveztek.
A jövőre esedékes Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatai keretében a futakiak is projekttel készülnek, a Putevi niti (A szőttes útjai) elnevezésű rendezvény a népviselethez fűződő hagyományokról szól majd – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.
Június végéig minden szerdán műhelymunkákat tartanak az akvarellfestésről, ezeket kizárólag a felnőtteknek szánják. A gazdag programkínálatból megemlíthetnénk még a népviseletek és népjátékok fesztiválját, amelyet június 24-én tartanak meg 19 órától.
A Futaki Művelődési Nyár rendezvénysorozatot a Mladost Kultúrközpont és a Not houp wish Egyesület szervezik, az újvidéki önkormányzat támogatásával.