2024. március 29., péntek

Újabb felüljáró az Y elágazáson

2022 őszére befejeződik a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítása

A Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y elágazás építési munkálatai több mint harminc évvel ezelőtt kezdődtek meg, de a beruházás oroszlánrésze 2015 után valósult meg. A kerülőutat a 2019 végén adták át a forgalomnak. Az Y elágazás kiépítése azonban nehéz helyzetbe hozta azokat a mezőgazdasági termelőket, akiknek földjei az út túloldalára kerültek, illetve azokat, akik ezen a területen található tanyán élnek. Erre a problémára két felüljáró kiépítése jelenti a megoldást. A Kelebiánál lévő, úgynevezett Mélykúti felüljárót tavaly építették meg és adták át a forgalomnak, a Pacséri úti felüljáró építési munkálatai pedig pénteken kezdődtek meg, és várhatóan az év végén fejeződnek be.
A Pacséri úti felüljárón végzett munkálatokat tegnap a köztársasági és a városi vezetés tisztségviselői is megtekintették.


Dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy az Y elágazáson kialakított felüljáróknak elsősorban a mezőgazdasági termelők látják hasznát.
– Nagy örömömre szolgál, hogy ismét arról számolhatunk be, hogy a választási ígéreteinket betartjuk és megvalósítjuk. Ez a felüljáró az év végéig, de legkésőbb a jövő év januárjának közepéig el fog készülni. Elsősorban a mezőgazdasági termelőknek fontos az, hogy ezek a felüljárók kiépüljenek, hiszen ezáltal sokkal egyszerűbben, olcsóbban, gyorsabban eljuthatnak a földjeikre. Az Y elágazás kiépítése kapcsán elévülhetetlen érdemei vannak Lality Urbán Emesének, valamint Kern Imrének, akiknek a felügyelete és munkája nélkül ez a projektum nem valósulhatott volna meg – fogalmazott Pásztor Bálint.
Az építkezőhelyen tett látogatáson jelen volt Anita Dimoski, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter tanácsosa is, akinek Pásztor Bálint szavai szerint jelentős szerepe van a Szabadkát érintő vasúti beruházásokban.
– Emellett még két vasúti beruházásról szeretnék szót ejteni, amelyek vonatkozásában szintén nagy szerepe van Lality Urbán Emesének, valamint Kern Imrének, de ugyanúgy az itt jelenlévő Anita Dimoskinak is. Az egyik a Budapest–Belgrád vasútvonalra vonatkozik, amely esetében a Szabadkához legközelebbi és a rajta keresztülhaladó részének munkálatai jövőre kezdődnek el, a Szeged–Szabadka vasútvonalat illetően pedig arról tudunk beszámolni, hogy jövő év őszére fog elkészülni. Mindez azt eredményezi majd, hogy Szabadka vonzóbb lesz, mint az elmúlt 110-120 évben bármikor, hiszen a történelem azt bizonyította, hogy ahol a vasút áthalad, az a terület gazdasági értelemben fejlődésnek indul. A beruházás a mobilitás szempontjából is pozitív előrelépésnek tekinthető, hisz lehetővé teszi, hogy Szegedről 30-40 percen belül oda lehessen érni Szabadkára, és fordítva. Ennek eredményeként emelkedni fognak az ingatlanárak, és realitássá válik az, hogy valaki Szabadkán vagy környékén éljen, és Szegeden dolgozzon vagy tanuljon, és mindennap jó körülmények között ingázzon – mondta a képviselő-testület elnöke.
Lálity Urbán Emese, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy csaknem nyolcvanméteres felüljáró épül a Pacséri úton.
– Az Y elágazás építése alkalmával a földművesek, illetve az ezen a részen élők részéről jelentkezett az igény arra, hogy felüljárókat is kiépítsünk. A múlt év folyamán kiépült a Mélykúti úti felüljáró, az idén pedig a köztársasági költségvetésből a Pacséri úti felüljáró kiépítésének teljes költsége van biztosítva. A beruházás értéke 202 millió dinár. A munkálatok kivitelezőjével, a Vojput és a Graditelj cégekkel június 7-én történt meg a szerződések aláírása. A munkálatok június 18-án kezdődtek meg, és jelenleg is folynak. A felüljáró egy előfeszített vasbeton szerkezetre épül, és csaknem nyolcvanméter hosszú lesz, a szélessége pedig 10,5 méter – mondta Lálity Urbán Emese.


Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, korábbi építésügyi államtitkár közölte, hogy a felüljárón gyalogosjárda is lesz.
– A jelenleg is meglévő tartópilléreket harmincegy évvel ezelőtt építették fel, és mivel nem voltak biztosítva, a konstrukciójuk megsérült, ezért lebontásra kerülnek, és új alapokon új pilléreket építenek, hogy minél biztonságosabbak legyenek. A Mélykúti felüljárón lesz gyalogosjárda, ez itt is megvalósul, és a kerékpárosok is használni tudják – fogalmazott Kern Imre.