2024. március 29., péntek

Februárra készül el az üdülőközpont

Branko Ružić Palicson megtekintette az egyetemistáknak szánt épület építési munkálatait

Branko Ružić oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszter szombaton megtekintette a palicsi egyetemista üdülőközpont építési munkálatait. A minisztert az önkormányzat részéről Srđan Samardžić, a szabadkai városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja fogadta, majd együtt járták körbe a Palicsi-tó és a Vér-tó között található központ már elkészült és most épülő objektumait. A látogatás után megtartott sajtótájékoztatón Branko Ružić kiemelte, hogy a palicsi építkezési munkálatok az utolsó fázisban vannak.

– A Palicson épülő komplexum csak része egy nagyobb komplexumnak, amely a zlatibori és az avalai létesítményekkel együtt képeznek egyetemi üdülőhelyeket. Palicson az építési munkálatok első két fázisában elkészült a konyha, és egy háromszáz férőhelyes terem, valamint 210 fekvőhely. A jelenleg is tartó harmadik fázisban további 210 fekvőhely készül el, és megoldódik a fűtőenergia-ellátás. A projektütemezéssel összhangban a munkálatok a következő év februárjában fejeződnek be. A komplexum természetesen az egyetemisták számára készül, de ugyanilyen fontos szempont az is, hogy Palics Vajdaság és az egész ország legrangosabb turisztikai célpontja. Szeretnénk e létesítményeket kereskedelmi forgalomba is bocsájtani, ugyanis az egyetemi üdülőhelyekben meg vannak azok a lehetőségek, hogy a piaci feltételeknek megfelelően is működhessenek. Ezzel pedig saját pénzforrásokra tehetnének szert, és korszerűsíthetik a felépített komplexumot. Természetesen mindez nem lenne lehetséges, ha a kormány nem folytatott volna sikeres tárgylásokat az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával. A munkálatok harmadik fázisára 3,1 millió euró van előirányozva. 2013 óta az első és a második fázis alatt pedig 3 millió euró már fel lett használva. Ez egy valóban impozáns komplexum lesz, amelyet Palics, Vajdaság és egész Szerbia megérdemel – nyilatkozta az oktatási miniszter.

A harmadik fázisban további 210 fekvőhely készül el (Fotó: Patyi Szilárd)

A harmadik fázisban további 210 fekvőhely készül el (Fotó: Patyi Szilárd)

Srđan Samardžić a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szabadkai helyi önkormányzat legfőbb célja, hogy az infrastrukturális fejlesztéseken, kulturális- és sportrendezvényeken keresztül helyreállítsa Palics régi fényét, valamint köszönetet mondott a köztársasági és a tartományi kormánynak, hogy támogatják az önkormányzat e céljának megvalósítását.