2024. április 20., szombat

Levendulaillatú rétpart

Nagy Elvira levendulaültetvényén bódító illatfelhőben

A magyarkanizsai Nagy Elvira tanyája Ilonafalu közelében, a Tisza egykori öntésterületének a peremét szegélyező ligetes lankás dombvonulaton húzódik. A szemet gyönyörködtető környezetben az elmúlt hét végén a levendulanapok alkalmából egymást érték a látogatók, levendulavirágot gyűjtögető emberek. Az apró lila virágú illatozó levendulabokrok között igazi felüdülést jelent egy félórás séta.
Nemcsak szedni lehetett, hanem különféle levendulából készült termékeket is kínáltak, olajokat, levendulával töltött párnácskákat, szappanokat, krémeket, sőt levendulával ízesített üdítőt is. A levendulának különleges, gyógyhatása van az emberi szervezetre, számos felhasználási módja ismert, üdítően hat testre és lélekre, aromaterápiára is használható.

– Tavaly hirdettük meg először a levendulanapokat, ami jó ötletnek bizonyult, sokan jöttek nemcsak a Tisza mentéről, hanem távolabbról is, hogy a szép környezetben magukba szívják a levendulaültetvény illatos, frissítő leheletét. Sokan vannak, akik szívesen kimennek a természetbe felkeresni egy szép helyet, ahol ki lehet kapcsolódni, élvezni a természet szépségét. Az volt a célom, hogy ezt a helyet, amibe én beleszerettem, megosszam, hozzáférhetővé tegyem mások számára is. Nem kell nagy távolságra elutazni, hogy megtaláljuk a nyugalmat és a szépséget – mondta Nagy Elvira, majd hozzátette:
– Tavaly a korlátozások miatt szinte sehova sem lehetett menni, viszont sokan, az ismerősök, barátok is szerettek volna kimozdulni, a szabadban felfrissülni, ekkor jött az ötlet, hogy miért ne szervezhetnénk levendulanapokat, amikor is bárki meglátogathatja az ültetvényünket, és maga szedheti a levendulát, még mielőtt leszüreteltük volna. Idén már nagyobb volt a látogatottság, a hét elején kezdjük betakarítani a levendulát, ami még nincs teljesen kinyílva, de ilyenkor a legjobb szedni szárításra. Hét éve létesítettük az ültetvény, a levendulabokrok az ötödik évtől hozzák a legtöbb virágot, majd mintegy tíz év után újra kell telepíteni. A legtöbb levendulavirágból illatzsákokat, párnabetéteket és valamennyi olajat készítünk – mondta Elvira.

Szemet, lelket frissítő levendulaültetvény a rétparton

Szemet, lelket frissítő levendulaültetvény a rétparton

Az ilonafalvi levendulaültetvényen találkoztunk Belancsity Anikó és Harangozó Irén magyarkanizsai nyugdíjasokkal, akik már teleszedtek egy-egy nagy papírzacskót illatozó levendulaágakkal, 400 dinárért meg lehetett tömni a zacskót illatozó virágokkal. Mint elmondták, imádják a levendula illatát és a festői környezetet.
– Kis csokrokat készítek a levendulából, felkötöm az előszobába, ahol hónapokig kellemes illatot áraszt magából. Mórahalmon hallottunk ilyesmiről, de nagyon örülünk, hogy egy karnyújtásra Magyarkanizsától is van levendulaültetvény, érdemes ide kilátogatni. Nem csak az ültetvény, a tágabb környezet is nagyon hangulatos és pihentető – mondta Anikó.