2024. április 24., szerda
FELSŐHEGY

Aratás kánikulában

Jól fizet a sörárpa – Drágult a takarmányárpa

Igazi aratóidő köszöntött ránk az elmúlt napokban, a hőmérő higanyszála napról napra feljebb kúszik, a 30-as beosztás fölé. Az elmúlt hét végén a Tisza vidékén is megindultak kombájnok, serényen vágják a sörárpát és a takarmányárpát. A nedvességre nem lehet panasz, hiszen az elmúlt hetek száraz, már-már aszályosnak mondható időjárásának „köszönhetően” a gabonaszemek nedvességtartalma még a tíz százalékot sem éri el.

A zentai határban az eddig learatott sörárpaparcellák jól fizettek, a gazdák elégedettek a hozamokkal, bár termésátlagokról még korai beszélni. Mindenesetre a szokásosnál hűvösebb április és május bizonyos szempontból jót tett a kalászosoknak, nem volt hosszan tartó meleg, mint amilyenre az elmúlt években egyre többször volt példa, már a tavaszi hónapokban. A gabonaszemek érése fokozatosan zajlott, ami a tápanyag-felhalmozás szempontjából igen előnyösnek bizonyult.

A felsőhegyi Napredak Földműves-szövetkezetben péntek óta veszik át az árpatermést a gazdáktól, az első eredmények ígéretesek, és a takarmányárpa ára is felfelé mozdult el. A takarmányárpa kilónkénti ára 19,50 dinárról indult 8 százalékos forgalmi adóval együtt a termelő részére. Vasárnapra a takarmányárpa kilója erősödött, és elérte a 20 dinárt, ami még az elkövetkező napokban tovább emelkedhet.

A korszerű arató-cséplő gépek légkondicionáltak, és védik a vezetőt a nagy hőségtől

A korszerű arató-cséplő gépek légkondicionáltak, és védik a vezetőt a nagy hőségtől

A felsőhegyi és környékbeli gazdák sörárpát és takarmányárpát is egyre nagyobb területen termesztenek, egyrészt a kedvező ára miatt, másrészt pedig ebből a gabonából származik az első bevétele a földművesnek. Sörárpából a Napredak szövetkezetben hetven hektárra, takarmányárpából pedig mintegy ötven hektárra kötöttek szerződést a gazdák, de ez nem tükrözi a termőterületek valós nagyságát, hiszen sokan szerződés nélkül termesztik a takarmányárpát.

A sörárpa ára még nem ismert, a feldolgozók általában június végén teszik közzé ajánlataikat. Kivárnak, hogy mekkora lesz a kínálat, milyenek a hozamok, és ennek tükrében próbálják úgy kialakítani az árat, hogy az számukra mindenképpen nyereséges legyen. A termelők abban bíznak, hogy átlagon felüli hozamokat érnek el, mert csak abban az esetben számíthatnak nyereségre.