2024. április 24., szerda

Nem lesz szivárványos stadion-kivilágítás

Dieter Reiter polgármester vasárnap erősítette meg, hogy az LMBT közösséggel való szolidaritás megnyilvánulásaként az UEFA-hoz fog engedélyért folyamodni, hogy az Allianz Arénát szivárványos megvilágítással láthassa el a szerdai meccs során.

A városi tanács ugyanis nyilvános álláspontot akart képviselni a magyar parlament kedden elfogadott törvényével szemben, amely a meleg és a transz kérdéseket teljesen eltávolította az iskolai tantervből. Tilos a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatását ábrázoló tartalmak megosztása 18 éven aluliakkal. Az emberi jogi csoportok diszkriminatívnak minősítették a törvényt. Kérelmében a tanács azzal vádolta Magyarországot, hogy „követte Oroszország homofób és transzfób jogszabályainak példáját".
A kérelmet hétfőn az UEFA elutasította, így nem engedélyezte a nyílt politikai állásfoglalásnak számító fényfestés elhelyezését
az arénán, ugyanakkor a német csapatkapitány szivárványos karszalagjával szemben nem emelt kifogást. A nap folyamán több német lap sem tartotta megvalósíthatónak ezt a nyílt politikai akciót, végül a Bild adta közre a hírt hétfőn este.