2024. április 20., szombat
VÍZILABDA

Történelmi magyar ezüst

A csoportkör alapján semmi előjele nem volt, ám Magyarország női válogatottja végül a második helyen zárta a világliga szuperdöntőjét Athénban, ezzel beállította története legjobb szereplését a tornán. A spanyolok negyeddöntőben való legyőzése után ismét Kanada válogatottja várt Bíró Attila együttesére, amely mindössze két nappal korábban a csoportban egygólos győzelmet szerzett ellenük.

Ezúttal viszont, amikor igazán számított, végig a magyarok voltak enyhe lépéselőnyben: az első és a második negyedben is eggyel több gólt dobtak, majd a harmadik végére már négygólosra növelték az előnyt, amiből nem volt visszaút az ellenfél számára.

A bronzmeccsen aztán az oroszok is legyőzték Kanadát, vagyis a másik nagy ellenfél is vissza tudott vágni a csoportbeli vereség után. A magyarokra azonban a döntő várt, ahol az oroszokon meg előzőleg az egész mezőnyön átgázoló amerikaiak ellen már nem számítottak esélyesnek. Nem mellékes azonban, hogy a fináléban való részvétellel kivívták a jövő évi fukuokai világbajnokságon való részvételi jogot is.

A magyarok, akiknek húzóembere a torna nagy részén Keszthelyi Rita volt, a mérkőzés háromnegyedéig az USA ellen is életben tartották esélyeiket. Az utolsó negyedre fordulva csak két gól volt a lemaradás, innen még 9:8-ra is felzárkóztak, ekkor azonban az amerikaiak begyújtották a rakétákat, mellé remek védekezést is prezentálva, így az utolsó nyolc percet 5:1-re hozták le, így alakult ki az ránézésre könnyednek tűnő 14:8-as győzelem.

Nem történt azonban meglepetés, az Egyesült Államok zsinórban hetedik, összességében pedig tizennegyedik bajnoki címét szerezte a világligában, aminek ez még csak a 17. kiírása volt… A magyar válogatott is megismételte önmaga csúcsát, hiszen korábban csak egyetlenegyszer, a 2004-es első torna során zártak a második helyen.

Bíró Attila felemás érzésekkel összegezte a mérkőzést. „Hat góllal kikapott a csapatom, hat góllal senki sem szeret kikapni, így nem vagyok elégedett az eredménnyel. Az egész heti munkával viszont igen, idei második világversenyünkön is bekerültünk a döntőbe – utalt a trieszti olimpiai selejtezőre, amit megnyertek januárban. – Most itt az amerikaiak ellen is demonstráltuk, hogy fejlődőképes csapat vagyunk, és a következő egy hónapban fejlődni is fogunk tovább. Most adtak érmet ezért a teljesítményért, de az olimpián nem biztos, hogy fognak.”

Eredmények, negyeddöntő: Kanada–Kazahsztán 11:3, Japán–USA 6:20, Oroszország–Görögország 8:8, büntetőkkel 4:2. A 7. helyért: Japán–Kazahsztán 18:10. Az 5. helyért: Görögország–Spanyolország 9:12. Elődöntők: Oroszország–USA 8:17, Magyarország–Kanada 14:10. Bronzmérkőzés: Oroszország–Kanada 10:8. Döntő: USA–Magyarország 14:8.