2024. április 20., szombat
MOTOGP

Márquez feltámadt!

A kartörése utáni visszatérése óta eltelt öt verseny kiábrándítóan, teljes felépülését tekintve aggasztóan alakult Marc Márquez számára, hiszen csak elvétve tudta tartani a tempót a legjobbakkal, ráadásul a legutóbbi három futamon bukás miatt nem ért célba. A Német Nagydíj vízválasztónak tűnt a spanyol számára, hiszen a Sachsenringen példátlan sikersorozattal rendelkezik: 2010 óta minden egyes alkalommal nyert itt, bármilyen kategóriában is versenyzett éppen. A többségében balkanyarokat tartalmazó pályákat rejtélyes módon mindig is jobban érezte a többieknél Márquez, idén pedig sérülése miatt is kedvező volt neki a naptárból tavaly kimaradt helyszín, hiszen kevésbé terhelte meg a még mindig nem százszázalékos jobb karját.

Bár az edzéseken is megvillantotta már régről ismert formáját, az időmérőn végül az 5. rajthelyet szerezte meg, mialatt az élen Johann Zarco szakította meg Fabio Quartararo április óta tartó pole-pozíciós sorozatát. A rajtnál aztán szokatlan módon nem a Ducatik lőttek ki a legjobban, hanem az Apriliával idén rendre az élmezőny sarkában motorozó Aleix Espargaró vette át a vezetést Márquezzel a nyomában, a második kör kezdetén azonban már a Repsol Honda sztárja állt az élen. A csepegni kezdő eső a motorcseréket ugyan nem tette szükségessé, ahhoz viszont elég volt, hogy az ilyen körülmények között lubickoló Márquez némi előnyt építsen ki, amit már senki nem tudott befogni – 2019 novembere óta először tért vissza a dobogó tetejére. Zarco végül egészen a 8. helyig esett vissza, a másodikra pedig az elmúlt hónap sztárja, Miguel Oliveira kapaszkodott fel, aki zsinórban harmadik futamán zárt az első két hely valamelyikén – a KTM remeklését Brad Binder 4. helye is erősítette. Boldog lehetett a dobogó harmadik fokára álló Quartararo is, aki így tovább növelte előnyét a pontversenyben. Ő volt az egyetlen yamahás, aki értékelhető eredményt jegyzett ezen a hétvégén, hiszen a márka többi motorja hallatlanul gyengén muzsikált – Franco Morbidelli és Maverick Viñales konkrétan az utolsó két helyen futott be.

A Német Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:07,243, 2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) +1,6 másodperc hátrány, 3. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +6,7, 4. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +7,9, 5. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +8,5 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 131 pont, 2. Zarco 109, 3. Miller 100, 4. Bagnaia 99, 5. Mir 85 stb.

A Moto2 győztese: Remy Gardner. A Moto3 győztese: Pedro Acosta.