2024. április 25., csütörtök

A Szputnyik V a koronavírus minden mutációjával szemben véd

A Szputnyik V védőoltást kifejlesztő orosz intézet tájékoztatása szerint az oltásuk a vírus minden variánsa ellen védelmet nyújt – írja a 021.rs hírportál.

Ez magába foglalja a koronavírus delta mutációját is, amely felelős az újonnan fertőzöttek számának újbóli megugrásáért. A főváros, Moszkva és környéke, valamint a második legnagyobb orosz város, Szentpétervár különösen sújtva vannak az új fertőzési hullámmal és rekordokat dönt a betegek számának növekedése, míg az oltakozás egy helyben toporog.

A moszkvai kerület a mai nap folyamán a legnagyobb napi fertőzött számot jegyezte a járvány kezdete óta. Az elmúlt 24 órában Oroszországban 17.378 koronavírusos fertőzést jegyeztek, csak Moszkvában 7.584 új esetet jelentettek. A hétvégén a napi fertőzöttek száma meghaladta a kilencezret is.

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármesterének adatai szerint az új fertőzések mintegy 90 százaléka az új delta variánshoz köthető, amely fertőzőbb és Indiában jelent meg először. A mutáció terjedése azzal fenyeget, hogy ismét megtölti az orosz főváros kórházait betegekkel.

Alekszander Gitsburg, a Szputnyik V védőoltást kifejlesztő Gamalea Központ igazgatója elmondta, hogy az említett oltás két dózisa védelmet nyújt a jelenleg ismert összes koronavírus mutációval szemben, kezdve a brittől a delta, vagyis az indiai variánsig.