2024. március 29., péntek

Đerlek: Június végéig az ország lakosságának fele beoltott lesz

Segítség a post-covid tünetekben szenvedőknek

Június végéig várhatólag az ország lakosságának több mint a fele beoltott lesz – fejezte ki reményét Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár az RTS-nek nyilatkozva. Mint kifejtette, valamennyiünk sikere lesz, ha a felnőtt szerbiai állampolgárok valamivel több mint 50 százaléka megkapja a koronavírus elleni védőoltást. 

Đerlek szólt arról is, hogy három héten belül, de talán még előbb is elkészül egy applikáció, melyet a koronavírusból felgyógyult, ám a betegség következményeitől szenvedő pácienseknek szánnak. Az új applikációra azért van szükség, mert meglehetősen sok gyógyult páciens küzd a koronavírus utóhatásától, és az applikáció segíthet nekik ezek ellenőrzésében.
– Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter bízta meg dr. Goran Stevanovićot, a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájáról, hogy csapatával dolgozza ki azt a kérdőívet, mely útbaigazítaná a post-covid tünetekben szenvedőket. Így a páciensek egyedül is eligazodnának a tünetek erdejében. Ha ez elkészül, akkor az eUprava rendszerébe építik, és kb. három hét múlva a polgárok is hozzáférhetnek.