2024. április 20., szombat

Sürget az idő

Munkacsoport alakul az alkotmány módosításának felgyorsítására

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke az alkotmány módosításáról hétfőn még egy megbeszélést tartott Ana Brnabić kormányfővel és Maja Popović igazságügyi miniszterrel – áll a parlament közleményében.
A közleményben kiemelték, hogy a tárgyaló felek megbeszélést tartottak egy olyan munkacsoport megalakításáról, amely az alkotmány mihamarabbi módosítását szorgalmazná, hogy ezáltal minden résztvevő elegendő időt kapjon a módosítási indítványok kidolgozására, amit a Velencei Bizottsággal folytatott megbeszélések során ismertetnének.
A munkacsoportban mindenképpen helyet kap az Állami Ügyészi Tanács, a Bírák és Ügyészek Egyesülete is, hogy az alaptörvény módosításának folyamata teljes mértékben átlátható legyen, és valamennyi érintett szereplőt bevonjon – olvasható a közleményben.
A korábbi bejelentések szerint a változtatások az igazságszolgáltatás reformját érintik, a módosítások a bírósági rendszer függetlenítéséhez és hatékonyságához járulnak hozzá, ami az ország eurointegrációja szempontjából is kiemelt jelentőségű, hiszen a jogállamiság a társulási folyamatok egyik alapkövetelménye.
Az alkotmány módosításáról népszavazást is tartanak, még a jövő évi elnökválasztások előtt.