2024. április 25., csütörtök

Megdrágult a sertéshús

Júliustól a legolcsóbb cigaretta is 280 dinárba kerül

Sok mészárszékben és üzletben 20 százalékkal drágább a friss sertéshús, mint június elején volt, amikor 420–440 dinárt kellett fizetni kilójáért. Még nem mindenütt drágítottak, az egyik üzletlánc vezetői például úgy nyilatkoztak, hogy ezen a héten sem emelik az árakat.

Pillanyatnyilag az élelmiszer-áruházak többségében (akciós áron) 430 és (rendes áron) 540 dinár között alakul a sertéshús kilója. A lapocka 420–520, a comb 500–520, a karaj 550–720 dinár. Legmélyebben annak kell a zsebébe nyúlnia, aki vesepecsenyét vásárolna, ez 750 dinárba is belekerül, bár olykor leárazásra is ráfuthatunk, és 470-ért is vásárolhatunk belőle (kérdés, miért árazták le).

 Élősúlyban is felment a sertéshús ára

Zoran Matijević, a Szerbiai Gazdasági Kamara alelnöke úgy nyilatkozott, azért drágult a disznóhús, mert élősúlyban is felment az ára.

,,Az utóbbi két hétben élősúlyban körülbelül 20 százalékkal drágult a sertés, úgyhogy most 160-165 dinár áfa nélkül. Ugyanennyivel emelkedett a friss hús ára is a boltokban, és nehéz megjósolni, hogy hogyan alakul a következő időszakban – mondta Matijević a Novostinak. Hozzátette, öt hónapig nehezen ment az eladás, az árak csökkenő irányzatot vettek, ami két tényezővel magyarázható. Az egyik az, hogy a járvány miatt kevés volt a turista, köztudottan nem lehetett rendezvényeket, ünnepségeket tartani, a másik viszont a nagy mennyiségű kész termék behozatala, ami miatt a hazai húsiparnak nincs dolga.

,,Az eladás, mondhatni, csak az utóbbi egy hétben növekedett érezhetően, ez viszont túl rövid időszak ahhoz, hogy a helyzet javulásáról lehessen beszélni. A sertéstenyésztők és a kereskedők is azt remélik, hogy a járványhelyzet jobbra fordulásával növekedni fog a fogyasztás. Mindig is a nyár volt az az időszak, amikor a legtöbb húst és hústerméket el lehetett adni, noha sokan úgy gondolják, hogy télen jobban fogy a hús.” Matijević szavai szerint a sertéstenyésztők most pozitív nullán vannak, örülnek annak is, ha nem veszteségesek. Ha az ár csökkenne, az nem lenne jó sem nekik, sem általában az ország mezőgazdaságának.

Drágul a cigaretta is

A jövedéki adó emelkedése miatt a jövő hónapban dobozonként 10 dinárral emelkedik a cigaretta ára. A zentai dohánygyár (JTI) termékei július 5-étől drágulnak, így – a Hivatalos Közlönyben megjelent árjegyzék szerint – a legolcsóbb cigaretta 280, a legdrágább 560 dinárba kerül. Várható, hogy július első felében ugyanilyen arányban drágulnak a többi hazai dohánygyárból kikerülő cigaretták is. A dohányárura kivetett jövedéki adónak 2025 végére el kell érnie az európai uniós szintet, így az összehangolási ütemterv szerint évente kétszer 1,5 százalékkal emelik ezt az adónemet.