2024. április 20., szombat

Az újvidékiek az idén nem cserélnek ablakot féláron

Szerbiában a tervek szerint hárommillió család otthona válhat energiatakarékossá állami támogatásból

A héten 66 önkormányzat köt szerződést a Bányászati és Energiaügyi Minisztériummal annak a kísérleti projektumnak a keretében, amely által a lakosok a saját településükön igényelhetik majd a nyílászárók cseréjének, a szigetelésnek és a fűtés korszerűsítésének 50 százalékos támogatását. A tervek szerint országunkban a következő három évben mintegy hárommillió háztartás energiatakarékos befektetését finanszírozzák majd állami költségvetésből. Az újvidékieknek azonban az idén még nem lesz lehetőségük erre, hisz a városi vezetés nem pályázott az illetékes minisztériumnál – írja a 021.rs.

STRATÉGIA NÉLKÜL

A helyi hírportál kiemeli, hogy a városi szervek hetek óta halogatták a részvételi szándék igazolását, mire a múlt hét vége felé Miloš Vučević polgármester megerősítette: a tartományi székváros nem jelentkezett az energiaügyi minisztérium kiírására.

A Szerb Haladó Párt városi szervezete már egy korábbi közleményben is jelezte, hogy „Újvidéken jelenleg is az energiahatékonyság fejlesztésére vonatkozó stratégiai terveken dolgozik a helyi Energetikai Ügynökség. E dokumentum alapfeltétele annak, hogy a város 2022-ben felelősebben és felkészültebben pályázhasson az energiahatékony befektetésekre” – írták a közleményükben. Jövőre azonban lényegesebben több pénzt különítenek el az államkasszából arra, hogy az idei, kísérleti jelleggel indított projektumot szélesebb körben is megvalósítsák – hivatkoztak az illetékes minisztérium egyik korábbi bejelentésére az újvidéki haladók.

Közleményükkel egyébként a Demokrata Párt azon vádjára válaszoltak, miszerint „a lakosok energiahatékony befektetéseinek állami támogatottsága csak egy azok közül a lehetőségek közül, amelyektől a városi vezetés megfosztotta az újvidékieket”. 

Az önkormányzatok egyébként május 25-éig adhatták át az energiaügyi minisztériumnak a projektjeiket, amelyekben megfogalmazták az adott település energiahatékonyságának fejlesztésére vonatkozó célokat. Az ország területén levő 174 községből és városból az idén 66 pályázott sikeresen az illetékes minisztériumnál.

FELKÉSZÜLTEKÉ A TEREP

A leszerződött önkormányzatok a közeljövőben kiírják a közbeszerzési eljárásokat, és azok a vállalatok jelentkezhetnek, amelyek el tudják végezni a támogatott befektetésekhez szükséges munkálatokat. Az eljárás lebonyolítása után a községek kötelesek közzétenni az általuk jóváhagyott kivitelezők listáját. A lakosok a meghatározott cégek előszámláival kérelmezhetik a befektetések megtérítését, amelynek negyedét a helyi önkormányzat, további 25 százalékát pedig az illetékes minisztérium támogatja.

Mint arról korábban is beszámoltunk, az illetékesek arra törekszenek, hogy minél jobban egyszerűsítsék az igénylés eljárását a polgárok számára. Ennek értelmében háztartásonként egy pályázatot kell majd átadni, amely többfajta korszerűsítést is tartalmazhat: egy kérelmen szerepelhet a fűtőtest cseréje mellett szigetelés is, de akár a nyílászárók cseréje is. A korábbi bejelentések szerint a munkálatok összértékére mindenképpen vonatkoztatnak majd egy felső határt, a támogatást pedig az állami büdzséből közvetlenül a kivitelező számlájára utalják.

A tervek szerint a polgárok júliustól már átadhatják kérelmeiket az 50 százalékos állami támogatásra. A szigetelés, valamint a nyílászárók és fűtőtestek cseréjéhez szükséges összeg másik felét pedig akár hitelből is biztosíthatják a pályázók – írja a szerb sajtó.